Ce înseamnă iluminatul adecvat pentru sănătate?

1 84827 original jpg jpeg

├Än prezent oamenii petrec foarte mult timp ├«n interiorul cl─âdirilor ┼či de aceea sunt dependen┼úi de sistemele de iluminare artificial─â, de aer condi┼úionat ┼či sistemele de ├«nc─âlzire. Lumina bun─â este esen┼úial─â pentru optimizarea performan┼úei vizuale. Iluminatul bun are un impact asupra vederii dar ┼či asupra confortului oamenilor. Speciali┼čtii spun despre iluminatul artificial c─â trebuie s─â fie de calitate, s─â nu aib─â acel efect de str─âlucire care este obositor pentru ochi ┼či ce poate fi un factor de orbire. De obicei ochiul uman care se obi┼čnuie┼čte cu un nivel ridicat de str─âlucire a luminii va avea probleme ├«n perceperea detaliilor ├«ntr-o camer─â mai ├«ntunecat─â.┬á

Lumina prea intens─â poate afecta vederea, a┼ča se ├«nt├ómpl─â ├«n cazul luminii naturale, c├ónd soarele este prea puternic. Atunci c├ónd apare un disconfort trebuie s─â se ia m─âsuri pentru eliminarea acestuia pentru c─â altfel ochiul poate fi stresat. Principalele consecin┼úe ale disconfortului creat de lumina intens─â sunt durerile de cap ┼či oboseala. ├Än cazul luminii naturale puternice a soarelui care p─âtrunde prin fereastr─â ├«n cas─â, aceasta se poate reduce prin folosirea jaluzelelor.

Ce înseamnă iluminatul adecvat pentru sănătate?

În general vorbind, percepţia spaţiului este legată direct de modul cum lumina se integrează în acel spaţiu. Lumina interacţionează cu noi, ne determină modul cum vedem sau percepem anumite elemente din jur. Lumina poate afecta percepţia culorilor lucrurilor din spaţiul de locuit.

Culoarea ├«ntr-o ├«nc─âpere are rol important ├«n crearea ambian┼úei, ├«n consolidarea stilului de design ales. ├Än general culorile sunt asociate cu o atmosfer─â prietenoas─â. Albastrul, verdele ┼či galbenul sunt culori care au o influen┼ú─â calmant─â asupra oamenilor. Albastrul este o culoare preferat─â de foarte mul┼úi oameni din ├«ntreaga lume. Este folosit frecvent de speciali┼čtii ├«n design interior pentru a crea o stare de bun─â dispozi┼úie. ┼×i totu┼či niciodat─â nu trebuie utilizat─â prea mult o anumit─â culoare. De exemplu prea mult alb ┼či albastru poate avea un efect deprimant din cauza monotoniei.

Culorile mai calde ÔÇô ca de exemplu nuan┼úele de roz, corai, piersic─â ÔÇô sunt folosite ├«n mod frecvent pentru camerele copiilor. Sunt populare ┼či culorile neutre, precum nuan┼úele de gri sau bej, deoarece au un efect lini┼čtitor.

Lumina din camer─â nu trebuie s─â afecteze negativ capacitatea de a vedea. Trebuie s─â fie adecvat─â, s─â ne fac─â s─â ne sim┼úim confortabil, s─â ne orient─âm cu u┼čurin┼ú─â ├«n orice moment prin acel spa┼úiu. Dac─â nu este corespunz─âtoare ne influen┼úeaz─â performan┼úa c├ómpului vizual ┼či de aceea sim┼úim o stare de oboseal─â general─â. ├Än plus lumina neadecvat─â ne afecteaz─â s─ân─âtatea ┼či bun─âstarea personal─â. ├Än majoritatea cazurilor datorit─â luminii necorespunz─âtoare apar simptome de oboseal─â ocular─â, senza┼úie de iritarea ochilor, durere de cap sau cefalee.

Lumina zilei ┼či iluminatul artificial prin corpuri de iluminat de calitate pot avea un efect pozitiv asupra experien┼úelor sau asupra dispozi┼úiilor vizuale. Speciali┼čtii ├«n design care se ocup─â de analiza dispozitivelor de iluminat ┼úin cont de foarte multe aspecte ├«n alegerea acestora. Ei urm─âresc folosirea unor corpuri de iluminat adecvate care s─â ofere suficient─â lumin─â ├«n locul respectiv. Iluminatul bun ├«mbun─ât─â┼úe┼čte aspectul unei ├«nc─âperi, ofer─â un mediu interior pl─âcut ┼či creeaz─â o atmosfer─â potrivit─â pentru o stare de bine, care s─â nu streseze, s─â nu accentueze oboseala.

image

Condi┼úiile de iluminat ne pot influen┼úa via┼úa ├«n mai multe moduri. Nu este suficient s─â se foloseasc─â corpuri de iluminat care asigur─â o lumin─â de bun─â calitate, conteaz─â foarte mult ┼či modul cum este distribuit─â acea lumin─â. Rezultatul poate fi confortabil sau din contra, inconfortabil. Dac─â se ajunge la un disconfort vizual creat de corpurile de iluminat pozi┼úionate sau alese gre┼čit este posibil ca ├«n timp s─â fie afectat─â negativ capacitatea vizual─â. De exemplu sunt anumite corpuri de iluminat care pot emite o lumin─â excesiv─â sau o lumin─â insuficient─â, unele au o lumin─â care p├ólp├óie sau o lumin─â prea str─âlucitoare. Orice senza┼úie de disconfort creat─â de lumin─â poate reduce performan┼úa vizual─â.

Speciali┼čtii consider─â c─â oamenii pot fi afecta┼úi de folosirea excesiv─â a sistemelor de iluminat ├«n special noaptea, c├ónd acestea nu ofer─â un confort luminos sau au un efect intens asupra ochilor. Ei spun c─â utilizarea luminii artificiale neadecvate pe timp de noapte poate perturba ciclul de somn ┼či ├«n timp poate duce la boli cardiovasculare, st─âri de depresie ┼či insomnie. De asemenea, pot s─â apar─â ┼či alte probleme de s─ân─âtate: dureri de cap, dureri de ochi sau st─âri de oboseal─â accentuat─â.

Lumina are efect asupra vederii dar ┼či asupra s─ân─ât─â┼úii, func┼úiilor organismului, mai ales asupra sistemului nervos ┼či endocrin. Mediul ├«n care tr─âim, varia┼úia luminii ne afecteaz─â somnul, ritmurile circadiene. Dac─â apare insomnia ┼či tulbur─âri de somn se poate deteriora s─ân─âtatea organismului. Odihna este important─â pentru prevenirea stresului, depresiei, bolilor metabolice, cardiovasculare, etc. Expunerea inadecvat─â la lumin─â poate perturba ritmurile circadiene normale. ├Än timp asta poate avea consecin┼úe asupra s─ân─ât─â┼úii ┼či performan┼úei ├«n diferite activit─â┼úi.

Lumina natural─â este s─ân─âtoas─â. Zilnic este necesar s─â ne expunem la lumin─â natural─â pentru a ne regla somnul ┼či a ne men┼úine s─ân─âtatea. Recente

furtuna shutterstock 132934481 jpg
iodura de potasiu
perna   shutterstock 1932489002 jpg
Carne jpg
model american 00 jpg
covid  jpg
1 anxietate jpg jpeg
intrend clickpentrufemei jpg
ventilator
fara internet shutterstock 411620626 jpg
medic si pacient in clinica stomatologica jpg
Ce este bine s─â faci pe timp de canicul─â  Reguli de aur de la speciali┼čti jpeg
plasture    shutterstock 1716703252 jpg
cereale   mic dejun   cereals gd0fd25e0d 1280 jpg
100 de ani   shutterstock 1740406289 jpg
dieta colorata plaja shutterstock 1033829716 jpg
ochelari de soare shutterstock 410830096 jpg
telefon toaleta   shutterstock 377885068 jpg
Care sunt cele mai cunoscute branduri de telefoane mobile, ╚Öi ├«n ce merit─â s─â ╚Ťi investe╚Öti banii jpg
femei frumoase shutterstock 2106217949 jpg