Cum apare dependen┼úa ┼či cum o dep─â┼čim

1 shutterstock 1249973029 jpg jpeg

Adic┼úia sau dependen┼úa, a┼ča cum este mult mai cunoscut─â ├«n limbajul comun, este definit─â de o g├óndire obsesiv─â ┼či o nevoie compulsiv─â de droguri, alcool, alimente, sex sau alt tip de comportament, ├«n ciuda consecin┼úelor negative rezultate.

Potrivit hipnoterapeutului Eugen Popa,dependen┼úa include dezvoltarea toleran┼úei combinate cu simptomele de sevraj. ├Än plus fa┼ú─â de toleran┼ú─â, un dependent va experimenta pofte fizice intense ┼či o obsesie emo┼úional─â de a-┼či lua ÔÇťdrogulÔÇŁ indiferent de consecin┼úe. Dependen┼úa se dezvolt─â de-a lungul timpului ┼či, de obicei, ├«ncepe cu un abuz.

ÔÇťPentru a atenua durerea emo┼úional─â sau fizic─â, o persoan─â ar putea experimenta diverse substan┼úe sau comportamente de ap─ârare. ├Än mod alternativ, poate folosi droguri, tutun sau alcool ├«ntr-un cadru social ┼či poate decide s─â le ├«ncerce din nou doar pentru a se distra. Scutit─â de sentimentele de disconfort, poate continua s─â consume a doua oar─â, a treia oar─â ┼či a┼ča mai departe. ├Än cur├ónd, persoana ajunge s─â consume pentru a men┼úine efectele dorite ale euforiei ┼či pentru a sc─âpa de durerea interioar─â sau realitatea tulbur─âtoare. Problemele originale sunt l─âsate astfel nesupravegheate ┼či / sau nerezolvate. Dac─â persoana nu a avut probleme la ├«nceputul consumului, acum au fost create probleme ca urmare a utiliz─ârii. ├Äncerc─ârile constante de a satisface poftele organismului de droguri sau alcool devin noua realitate a persoanei. Timpul ┼či eforturile alocate pentru consum devin vitale ├«n via┼úa individului.  Dup─â ce dependentul este complet ├«nr─âd─âcinat ├«n ciclul dependen┼úei, apar consecin┼úele asupra s─ân─ât─â┼úii, financiare, sociale ┼či emo┼úionaleÔÇŁ, explic─â hipnoterapeutul Eugen Popa, pre┼čedintele Asocia┼úiei Rom├óne de Hipnoz─â.

Specialistul afirm─â c─â dependen┼úele cele mai frecvent ├«nt├ólnite la oameni sunt: la nivel de substan┼úe (alcoolul, nicotina, drogurile, zah─ârul, medicamentele), la nivel de comportament (dependen┼úe ├«n context de comportament alimentar: anorexie, bulimie, dependen┼úa de jocurile de noroc, dependen┼úele afectiv-sexuale - de sex sau de iubire, dependen┼úa de munc─â - ÔÇ×workaholismÔÇŁ, dependen┼úa de putere ┼či control asupra celorlal┼úi, inclusiv prin violen┼ú─â ┼či agresivitate, dependen┼úele de realitatea virtual─â, computer si internet (re┼úele de socializare, jocuri online, pornografie), dependen┼úa de religie ┼či misticism, de practici spirituale ┼či ritualuri, depende┼úa de sporturi, exerci┼úii, asociat─â cu dopajul. ├Än cazul femeilor, poate ap─ârea o dependen┼úa fa┼ú─â de un standard de frumuse┼úe.  

Dependenţa ca o boală

La nivel mondial, dependen┼úa este definit─â ca o boal─â de majoritatea asocia┼úiilor medicale. Ca ┼či diabetul, cancerul ┼či bolile de inim─â, dependen┼úa este cauzat─â de o combina┼úie de factori comportamentali, de mediu ┼či biologici. Factorii de risc genetic reprezint─â aproximativ jum─âtate din probabilitatea ca un individ s─â dezvolte dependen┼ú─â. ÔÇťDependen┼úa implic─â schimb─âri ├«n func┼úionarea creierului ┼či a corpului. Aceste modific─âri pot fi determinate de utilizarea substan┼úelor de risc sau pot exista ├«n prealabil. Consecin┼úele dependen┼úei netratate includ adesea alte tulbur─âri de s─ân─âtate fizic─â ┼či psihic─â care necesit─â ├«ngrijiri medicale. Dac─â este l─âsat─â netratat─â ├«n timp, dependen┼úa devine mai sever─â, dezactiv├ónd ┼či periclit├ónd via┼úaÔÇŁ, explic─â hipnoterapeutul Eugen Popa.

Tratarea adic┼úiilor ┼či dependen┼úelor

Adic┼úia, de orice fel, are de pu┼úine ori o explica┼úie evident─â, deoarece se ascunde ├«ntr-o parte a min┼úii, o parte incon┼čtient─â, care controleaz─â activ lucrurile, provoc├ónd experien┼úa sau comportamentul nedorit. Aceast─â parte a min┼úii s-a format ├«n timpul experien┼úelor de via┼ú─â (condi┼úionare), astfel c─â cea mai eficient─â cale de a o rezolva problema este recondi┼úionarea.

ÔÇťLa un moment dat ├«n via┼úa ta ai ├«nv─â┼úat s─â mergi, s─â vorbe┼čti, ai deprins aptitudini complexe. De fiecare dat─â c├ónd ai ├«nv─â┼úat ceva nou, ├«n mintea ta a avut loc o schimbare. Ceva a fost ad─âugat, care nu era acolo ├«nainte, o parte nou─â a min┼úii tale s-a dezvoltat. Astfel de p─âr┼úi s-au format ┼či continu─â s─â existe ├«n subcon┼čtientul t─âu, ┼či este posibil s─â ├«┼úi controleze comportamentul f─âr─â ca tu s─â fii m─âcar con┼čtient de acest lucru. Fum─âtorii aprind ┼úigara f─âr─â s─â se g├óndeasc─â la asta, multe alte comportamente obsesive sunt comune, unele dintre ele func┼úionale, dar unele dintre ele disfunc┼úionale. Multitudinea de p─âr┼úi mentale care apar de-a lungul vie┼úii func┼úioneaz─â de obicei ├«n armonie una cu alta, av├ónd un scop ┼či o direc┼úie comune. Uneori, una sau mai multe p─âr┼úi pot ac┼úiona independent ┼či pot provoca anumite disfunc┼úionalit─â┼úi, ceea ce duce la dorin┼úa de a schimba ceva; totu┼či, aceste situa┼úii sunt rare, ┼či cooperarea pare s─â fie regula. Acest fapt sugereaz─â c─â trebuie s─â existe un fel de comunicare ├«ntre p─âr┼úile care alc─âtuiesc subcon┼čtientulÔÇŁ, explic─â Eugen Popa.

Terapia Yagerian─â (tehnic─â g├óndit─â ┼či creat─â de Edwin K. Yager, Ph.D., profesor de psihiatrie practic─â la Facultatea de Medicin─â a Universit─â┼úii California din San Diego) este una dintre cele mai eficiente ┼či u┼čor de realizat tehnici care poate fi folosit─â pentru a descoperi problemele care declan┼čeaz─â dependen┼úa.

Terapia Yagerian─â recunoa┼čte ca ipostaze ale psihicului trei entit─â┼úi: con┼čtientul, subcon┼čtientul ┼či extra-con┼čtientul. Terapia se axeaz─â pe faptul c─â subcon┼čtientul este constituit  dintr-o multitudine de p─âr┼úi condi┼úionate, ce au ap─ârut ├«n urma experien┼úelor de via┼ú─â.

├Än terapia Yagerian─â extra-con┼čtientul comunic─â cu subcon┼čtientul identific├ónd acele p─âr┼úi care sunt ├«n dezacord cu dorin┼úele con┼čtiente ale clientului ┼či ├«i modific─â ├«ntr-un mod negativ comportamentul. Aceast─â parte a min┼úii poart─â denumirea de Centrum, denumire aleas─â pentru c─â este una neutr─â, care nu ├«ncalc─â sau lezeaz─â credin┼úele spirituale sau religioase ale omului put├ónd astfel s─â fie folosit─â de oricine, ├«n orice condi┼úii.

Terapia Yageriană este o metodă recunoscută ca fiind extrem de simplă, dar nicidecum simplistă, extrem de eficientă, o metodă care se bazează pe valorile profund umane pe care fiecare dintre noi le are undeva în interiorul său. Acestă metodă este definită perfect în trei cuvinte: simplă, eficientă, profundă.

FOTO ShutterstockRecente

iodura de potasiu
perna   shutterstock 1932489002 jpg
Carne jpg
model american 00 jpg
covid  jpg
1 anxietate jpg jpeg
intrend clickpentrufemei jpg
ventilator
fara internet shutterstock 411620626 jpg
medic si pacient in clinica stomatologica jpg
Ce este bine s─â faci pe timp de canicul─â  Reguli de aur de la speciali┼čti jpeg
plasture    shutterstock 1716703252 jpg
cereale   mic dejun   cereals gd0fd25e0d 1280 jpg
100 de ani   shutterstock 1740406289 jpg
dieta colorata plaja shutterstock 1033829716 jpg
ochelari de soare shutterstock 410830096 jpg
telefon toaleta   shutterstock 377885068 jpg
Care sunt cele mai cunoscute branduri de telefoane mobile, ╚Öi ├«n ce merit─â s─â ╚Ťi investe╚Öti banii jpg
femei frumoase shutterstock 2106217949 jpg
nou nascut   shutterstock 1892200891 jpg