Irişii, flori în culorile curcubeului

simeon stalpnicul png

Cu un parfum fin şi discret, irişii sunt unele dintre cele mai frumoase şi delicate plante decorative, care pun în valoare orice grădină.

Cei mai cunoscuţi sunt irişii violet,însă există şi sortimente de altă culoare,precum albastru,roz,alb,galebne,portocaliu. În lume sunt aproximativ 300 de specii ale acestei flori,care mai este cunoscută şi sub numele de stânjenel. Se pare că numele acestor flori vine de la Iris,zeiţa curcubeului în mitologia greacă,care deschidea seară de seată perdeaua întunericului,astfel încât stelele să poată să lumineze cerul.

Irişii înfloresc în lunile mai-iunie,iar florile acestora sunt de o frumuseţe aparte,cu trei petale care iau forma unei săbii şi tot atâtea căzute.

La specia Iris germanica petalele care atârnă prezintă câţiva perişori la suprafaţă,de aceea i se mai spune şi irisul bărbos.

Cum îi plantezi

Irişii se înmulţesc prin rizomi,pe care este cel mai bine să îi plantezi în lunile septembrie-octombrie sau în martie. Se lasă o distanţă de 10-15 între cuiburi. Această floare se mai înmulţeşte şi prin bulbi,care se plantează toamna.

Planta se udă de două ori pe săptămână. Nu trebuie să-i pui prea multă apă,căci rădăcina poate să putrezească. Poţi folosi şi îngrăşământ,o dată pe lună.

Aceste flori nu sunt deloc pretenţioase şi nici nu au nevoie de îngrijiri speciale. Zona din grădină în care se plantează trebuie să fie semiumbrită,căci au nevoie de lumina soarelui petru ca florile să îşi desfacă petalele. Solul pe care cresc cel mai bine este cel bine drenat,fertil.

Irişii sunt rareori afectaţi de dăunători şi boli,fiind una dintre cele mai rezistente plante cu care îţi poţi înfrumuseţa grădina.

Cele mai frumoase specii

Stânjeneii pot avea înălţimi cuprinse între 45 şi 100 de centimetri,însă există şi specii de iris pitic,care nu depăşesc 15 centimetri. Este vorba despre irisul Pumila,care are flori albastre sau galbene,ideal pentru a înfrumuseţa bordurie,dar şi pentru a fi plantaţi în ghiveci. Irisul pitic înfloreşte în lunile aprilie-mai.

Cea mai întâlnită specie de iris de talie înaltă este irisul Germanica,care încântă privirea prin florile sale graţioase.

Ştiai că...

...în Japonia se cultivă de mai bine de 500 de ani irisul japonez,care poate atinge o înălţime de 100 de centimetri