Oamenii îşi pun usturoi în nări ca să-şi defunde nasul. Ce spun medicii despre noua modă de pe TikTok?

1 usturoi shutterstock 176134616 jpg jpeg

Atunci când ai nasul înfundat, ai face orice ca să poţi respira din nou bine. Însă mai multe persoane s-au dovedit capabile să încerce orice truc posibil pentru a obţine ceea ce şi-au propus. Indiferent de cât de caraghios e gestul lor sau chiar periculos...

Pe TikTok a apărut o modă – aceea de a-ţi îndesa câte un căţel de usturoi în fiecare nară pentru a beneficia direct de toate proprietăţile antibiotice ale acestuia şi-a scăpa cât mai repede de acest simptom enervant al răcelii. Conform celor relatate de Prevention, adepţii noii mode online susţin că gestul este pe cât de amuzant, pe atât de eficient când vine vorba despre un nas congestionat.

Filmuleţele postate de diverşi „curajoşi” nu sunt deloc plăcute, având în vedere că, atunci când persoanele respective, scot căţeii de usturoi din nas, iese şi un mucus deloc plăcut la vedere. Cei care au încercat susţin că, după 15 minute de stat cu usturoiul în nări, situaţia este mult mai bună pentru ei, având în vedere decongestionarea sinusurilor.

stanga
dreapta
2 macheta cpf 16 jpg jpeg

Bun, dar ce spun specialiştii despre această practică?

Cei de la Health au declarat că medicii specializaţi în probleme ale nasului şi-ale sinusurilor sunt de părere că îndesarea usturoiului în nas nu are deloc efectele sperate de unii. În plus, nu e în regulă să-ţi blochezi complet nasul. „Nu există beneficii ale acestei proceduri, nu te scapă de congestia nazală”, spune lucrurilor pe nume ORL-istul Michael Benninger, de la o clinică din Cleveland.

Mai mult, doctorii ne previn că, dacă ne bate gândul să încercăm şi noi procedura, e posibil ca usturoiul să rămână blocat acolo sau să fie inhalat din greşeală, lucru care devine o urgenţă medicală. În plus, dacă îl laşi prea mult timp acolo, poate fi colonizat cu bacteriile deja existente, ceea ce poate da naştere unei infecţii deloc dorite.

Aşadar, atunci când avem nasul înfundat, cel mai bine apelăm la produsele de pe piaţă pentru a putea respira mai bine şi, dacă acestea nu funcţionează, e de preferat să ne facem o programare la medicul de familie sau la un ORL-ist în măsură să ne ajute.

Dacă nu eşti adeptul spray-urilor din comerţ, o metodă eficientă şi naturală de-a desfunda nasul este să te apuci să faci puţină mişcare, de intensitate mică, pentru că poate desfunda nasul. La fel de bine poţi consuma mâncare iute, care îţi va face nasul să curgă.

În concluzie, locul usturoiului este în farfurie, nu în nas. Consumat atunci când eşti răcit, te poate ajuta să scapi mai repede de toate simptomele deloc plăcute ale unei viroze.

Foto - Shutterstock