Vopseşte natural ouăle de Paşti!

2 easter 2168521 960 720 jpg jpeg

Ce-ar fi ca de acum înainte să vopseşti ouăle de Paşti doar cu culori obţinute din plante? Mai ai cel puţin o săptămână în care poţi strânge frunzele sau legumele necesare. Renunţând la culorile industriale, produse chimic, vei oferi familiei tale produse mai sănătoase. Plus că, utilizând resturile vegetale, reciclezi deşeurile menajere.

Bine de ştiut

  • Înainte de a vopsi ouăle, spală-le, pentru a le degresa. Soluţia degresantă se realizează din  una-două linguri de oţet pentru fiecare litru de apă.
  • Ouăle cu coajă albă se colorează mai frumos decât ouăle cu coajă de nuanţe mai închise.
  • Sfaturile care urmează se referă la opt-zece ouă, fierte timp de un sfert de oră într-unul sau doi litri de apă cu sare.

Ce culori, din ce plante

Galben – curcuma, şofran sau muşeţel

Portocaliu – morcovi sau foi de ceapă

Galben-verzui – sunătoare

Roşu, roz roşietic – sfeclă, ceapă roşie

Verde – pătrunjel sau spanac

Albastru – varză roşie, suc de aronia, afine

Roşu

Ca să vopseşti ouăle în roşu, foloseşte sfeclă sau ceapă roşie. Aşază ouăle între bucăţi şi coji de sfeclă şi adaugă apă, astfel încât să acopere cu două- trei degete ouăle şi legumele. Dacă vrei să şi decorezi ouăle, poţi pune câte o frunză de pătrunjel sau de leuştean direct pe coaja oului, iar foile de ceapă deasupra. Introdu totul într-un segment lung de 20 cm tăiat dintr-un dres, pe care-l legi strâns la capete. Lasă ouăle să se răcească în apa în care au fiert.

Galben-portocaliu

Ca să vopseşti ouăle în galben-portocaliu, ai nevoie de circa 70 g de foi de ceapă albă şi roşie, ca să obţii o nuanţă mai intensă. Fierbe-le şi lasă-le să răcească în apa în care au fiert. Poţi vopsi ouăle în galben şi dacă le fierbi 10 minute în apă în care ai pus două linguri de seminţe de chimen sau patru linguri de sunătoare sau o lingură de praf de curcuma.

Verde

Aşterne în cratiţă 500 g frunze de spanac sau de pătrunjel tocate, peste care pune ouăle şi adaugă apa. Lasă să fiarbă 10 minute.

Albastru

Înfăşoară ouăle în foi de varză roşie, fixându-le într-un dres pe care îl legi strâns sau scufundă-le într-un vas în care ai fiert boabe de afine sau de aronia. Dă-le câteva clocote şi lasă-le să se răcească în aceeaşi apă.

Finisare

După ce s-au răcit, scoate ouăle din dresuri, îndepărtează frunzele decorative şi pe cele cu pigmenţi. Usucă-le şi apoi dă-le luciu, ştergându-le cu un şerveţel înmuiat în puţin ulei.



Recente

Cheesecake cu caise  Sursa foto shutterstock 303949643 jpg
clickpentrufemei r jpg
Ai o colecție de genți de designer și vrei să le vinzi jpg
Cum să te îmbraci relaxat, dar cu stil jpg
Placinta cu varza  Sursa foto shutterstock 662093179 jpg
Prajitura cu nuca de cocos si jeleu de pepene  Sursa foto shutterstock 2004276233 jpg
Ce soluții recomandă dermatologii pentru o piele sănătoasă (2) png
Omleta cu ciuperci  Sursa foto shutterstock 2206645801 jpg
Tiramisu zmeura  Sursa foto shutterstock 2182079587 jpg
creme de fata xpertbeauty jpg
parfumuri dupe equivalenza jpg
Alegerea pietrelor semiprețioase pentru protectie și echilibru energetic jpg
Image 2025 07 31 at 14 54 jpeg
Terina cu paste si vinete  Sursa foto shutterstock 674736076 jpg
femeie relaxata jpg
femeie cu par frumos jpg
bratara fitness jpg
Placinta Soufra  Sursa foto shutterstock 2295704519 jpg
cum creezi o atmosfera de relaxare in locuinta jpg
1753790710 NOy4 jpg