Cât durează efectul dezinfectantului pentru mâini. Funcţionează şi pe mâinile foarte murdare?

1 shutterstock 1676496412 jpg jpeg

Fiecare an aduce un must have, un obiect obligatoriu în vieţile noastre. Dacă până cum era vorba de un articol vestimentar sau de un accesoriu, 2021 la fel ca 2020, a adus masca şi gelul igienizant. Există sute de astfel de produse pentru dezinfectat numai la noi în ţară, dar până la ce punct sunt ele eficiente?

După apă şi săpun, dezinfectantul pentru mâini este considerat cel mai bun produs pentru igienă. Şi, dacă nu se poate să avem tot timpul un lavoar prin preajmă, putem ţine întotdeauna o sticluţă în buzunar.

Odată cu pandemia de COVID-19, acest produs a devenit unul dintre cele mai ultilizate din lume, iar vânzările companiilor producătoare au explodat. Gelul igienizant este util, dar nu va putea niciodată înlocuit spălatul pe mâni, care este cea mai eficientă metodă pentru a preveni infecţiile.

Dezinfectantul pentru mâini are limitele sale. Spălatul mâinilor îndepărtează bacteriile de pe piele. Dezinfectantul, pe de altă parte, ucide germenii, dar îi lasă pe piele. În plus, acesta nu este eficient dacă mâinile sunt grase sau foarte murdare. Grăsimea şi alte urme de murdărie scad puterea dezinfectantului, ceea ce înseamnă că mai mulţi germeni rămân în viaţă pe piele, după utilizarea acestuia. Odată ce alcoolul din componenţa lui se usucă - după aproximativ 20 de secunde - germenii nu mai sunt distruşi.

Potrivit studiilor efectuate în ultimul an, produsele de dezinfectare a mâinilor care conţin minimum 70% alcool s-au dovedit a fi germicide rapide, dar efectul a fost de scurtă durată. Mai exact, dezinfectantul ucide germenii de pe mâini numai atunci când este aplicat. Orice lucru pe care îl atingem după uscarea dezinfectantului ne poate contamina.

Dacă aplici gelul dezinfectant şi atingi ceva sau pe cineva, trebuie să foloseşti din nou produsul înainte de a mânca sau de a-ţi atinge faţa. Şi, de fiecare dată, are nevoie de timpul de uscare de 20 de secunde pentru a fi pe deplin eficient.

Dezinfectantul pentru mâini este o cea mai bună opţiune pentru persoanele care nu au, pentru moment, acces la săpun şi apă. Dar nu este un înlocuitor pentru spălatul pe mâini, deoarece are limite pe care utilizatorii trebuie să le aibă în vedere acum mai mult ca niciodată.

FOTO Shutterstock