Ce indică o schimbare a aspectului urinei? Culorile intense sunt semne de boală

1 shutterstock 1245033115 jpg jpeg

În mod obişnuit, nu dai atenţie modului în care arată urina, dar când se schimbă ceva în privinţa culorii sau a mirosului acesteia, începi să te îngrijorezi. O probă de urină şi o discuţie cu medicul de familie sunt cele mai bune opţiuni în acest caz. Există câteva lucruri de care trebuie să ţii cont atunci când bagi de seamă că a apărut o modificare.

Culoarea urinei poate varia de la limpede la maro, iar unele dintre nuanţele care pot apărea ar trebui să te alarmeze. Un alt indicator de urmărit este mirosul. Dacă are miros de sparanghel cauza poate fi medicamentele. Mirosul puternic de peşte, ceapă, usturoi sau cafea este semn de infecţie, a prezenţei unei candidoze ori a unei infecţii a tractului urinar.

Şi aspectul diferit ar trebui să te convingă să faci o vizită la medic. Tulburarea urinei sau aspectul lăptos sunt normale dimineaţa, când este nevoie de hidratare, dar dacă apar şi în timpul zilei indică prezenţa unei pietre, deci este necesar să te adresezi unui medic specialist sau medicului de familie.

Când este limpede…

... ai un semn al sănătăţii tractului urinar, dar nu te bizui pe acest singur indiciu. Mulţi sunt de părere că, cu cât elimini mai mult lichid deodată, cu atât este mai bine.Totuşi, eliminarea unei cantităţi mari poate fi şi indiciul că eşti suprahidratat, iar corpul încearcă să scape de excesul de apă pe care l-aţi ingerat. Încearcă să nu mai bei nimic până nu îţi este sete din nou!

Este galben deschis sau închis?

Galben deschis este culoarea normală a urinei. Orice ai făcut funcţionează acum şi trebuie să continui rutina pe care ţi-ai format-o până acum, pentru că te fereşte de boli urinare.

Dacă observi că urina a căpătat o culoare galben închis, află că este ceva frecvent dimineaţa, pentru că, peste noapte s¬-au scurs multe ore fără să bei ceva. Şi pe tot parcursul zilei, dacă a trecut prea mult timp fără să te hidratezi, urina se poate colora în galben închis. Bea apă puţin câte puţin şi consumă  mai multe fructe şi legume în stare proaspătă, nu deshidratată.

Medicamentele pot da urinei culoare portocalie sau verde

Unele medicamenete prescrise de medic este posibil să coloreze în portocaliu sau în verde urina. Este vorba despre pastilele contra infecţiei tractului urinar, multivitamine (vitaminele C, B12). Urmăreşte ce efecte au asupra ta medicamentele şi suplimentele alimentare, iar, dacă te îngrijorează cev sau dacă pesistă acea culoare, discută cu medicul de familie.

Ce face urina să fie albastră?

În cazul în care ai luat în ultima vreme un medicament numit albastru de metilen, acesta a schimbat culoarea urinei în albastru. O altă cauză o reprezintă folosirea unui colorant alimentar albastru în alimentele pe care le-ai consumat recent. Aspectul urinei ar trebui să revină la normal după ce nu mai iei medicamentul.

Urina roz deschis sau roşu indică afecţiuni serioase

De cele mai multe ori, consumul de sfeclă dă culoare roz spre roşu a urinei. În lipsa acesteia, urina roşie sau roz ar putea indica sânge. Rozul deschis poate fi şi un indicator al prezenţei unor pietre la rinichi sau al sângerărilor la nivelul tractului urinar. Dacă te afli la menstruaţie, ar putea fi doar sângele menstrual care se amestecă cu urina, nu urina însăşi.

Orice secreţie de culoare roşie alarmează, aşa că trebuie să iei legătura cu medicul de familie sau cu un urolog pentru a te examina. Dacă nu eşti sigură că este sânge menstrual, ia legătura cu medicul ginecolog.

Dacă urina este maronie la culoare...

Este posibil să existe o conexiune anormală între tractul urinar şi rect. O altă explicaţie ar fi aceea că este posibil să ai sânge în urină, boli de ficat, boli de rinichi sau o infecţie. Programează-te la un medic pentru a afla cauza precisă şi pentru a primi tratamentul potrivit.

FOTO: ShutterstockRecente

Ghid de calatorie cu copiii  Sursa foto shutterstock 622990619 jpg
Painici cu usturoi  Sursa foto shutterstock 85029145 jpg
carente jpg
Alimente inghetate jpg
clickpentrufemei (1) jpg
Tarta de vara  Sursa foto shutterstock 2021914094 jpg
stres jpg
constipație jpg
Alimentele ultraprocesate jpg
Floarea de hartie este si remediu naturist  Sursa foto Pixabay jpg
Legume cu usturoi  Sursa foto shutterstock 1790228171 jpg
căldură  foto   Shutterstock jpg
dulap cu haine jpg
Curățenia și ordinea de acasă nu au fost niciodată atât de simple jpg
Vrei sà scapi de mirosurile neplÃcute din bucÃtÃrie ta când gÃtesti Iatà câteva trucuri care te pot ajuta în acest sens (1) jpg
Ce este rejuvenarea vaginla si cum iti dai seama ca a venit timpul sa apelezi la ea jpg
Ai parul deteriorat Vezi cateva metodele de ingrijire care ii vor reda aspectul sanatos jpg
Chec cu zmeura  Sursa foto shutterstock 146752931 jpg
masti turmeric shutterstock 201136739 jpg
celulita shutterstock 2296152455 jpg