Cum să te bucuri de un aer curat la tine acasă: 7 soluţii practice

1 lampa uv bactericida 1126189862 jpg jpeg

Calitatea aerului din casă este extrem de importantă pentru sănătatea familiei. Particulele de praf, polen, mucegai sau alţi compuşi volatili se pot aduna în cantităţi ridicate în interiorul locuinţei şi pot provoca diferite probleme respiratorii şi alergii. Iar de cele mai multe ori, aerul din casă este mult mai poluat decât cel de afară, unul dintre motive fiind spaţiul închis şi slaba ventilare a locuinţei.

Din fericire, există numeroase soluţii care te pot ajuta să menţii un aer curat acasă. Iată care sunt acestea:

Fă curăţenie în mod regulat

Pe cât pare de evident, pe atât de eficient este să faci curăţenie în mod regulat. Ar trebui să dai cu aspiratorul atât pe podea şi covor, cât şi prin colţurile camerelor şi sub piesele de mobilier, acolo unde se poate acumula praf. De asemenea, schimbă şi spală lenjeria de pat cel puţin o dată pe săptămână, pentru a ţine la distanţă acarienii şi alţi alergeni.

Foloseşte sterilizarea cu ozon

Pe lângă curăţenia pe care o faci în mod regulat, poţi apela la o soluţie care nu te ajută doar să menţii suprafeţele curate, ci şi să le sterilizezi eficient şi rapid. Aşadar, foloseşte o lampa uv bactericida, care generează ozon în încăpere, pentru a dezinfecta locurile greu accesibile, precum suprafeţele de sub mobilier sau de deasupra, sertarele deschise, nişele ascunse sau rafturile. În plus, ozonul va neutraliza şi mirosurile neplăcute din casă.

Decorează cu plante

Numeroase plante au capacitatea de a curăţa aerul de compuşii volatili organici, precum formaldehida şi benzenul, care pot provoca apariţia cancerului, aşa cum arată un studiu al celor de la NASA. Plantele pot îmbunătăţi astfel calitatea aerului din casă, deoarece funcţionează ca nişte purificatori naturali. Printre cele mai benefice plante se numără iedera diavolului, crinul păcii, sansevieria trifasciata şi crinul flamingo.

Foloseşte uleiuri esenţiale

Unele uleiuri esenţiale, precum uleiul de arbore de ceai, au proprietăţi antibacteriene şi pot fi  adăugate în soluţiile naturale pentru curăţenie sau chiar într-un difuzor. În plus, acestea au capacitatea de a reduce bacteriile prezente în aer. Printre cele mai eficiente se numără uleiul de eucalipt, rozmarin sau cuişoare.

Aeriseşte

Chiar dacă deschiderea ferestrelor dimineaţa şi seara te poate ajuta să menţii un aer curat în casă, ar fi util să foloseşti şi ventilatoare sau chiar aparatul de aer condiţionat pentru a elimina particulele de praf, polen şi mucegai din casă. În plus, e indicat să aeriseşti baia cât mai bine după un duş fierbinte şi să foloseşti o hotă puternică în bucătărie pentru a împiedica acumularea de umiditate şi mirosuri.

Foloseşte soluţii naturale

Multe produse de curăţenie din comerţ conţin numeroase substanţe chimice care pot fi toxice şi pot cauza iritaţii ale pielii, ochilor şi căilor respiratorii. Atunci când le foloseşti, ţine mereu fereastra deschisă. Totuşi, există şi alternativa unor soluţii naturale de curăţenie, pe care le poţi prepara cu ingrediente din casă, precum bicarbonat de sodiu, oţet, zeamă de lămâie sau uleiuri esenţiale.

Aprinde câteva lumânări

Lumânările din ceară au capacitatea de a ioniza aerul şi de a neutraliza compuşii toxici, îmbunătăţind astfel calitatea aerului din casă. Lumânările din ceară pură, de calitate, pot arde fără urmă de miros de fum, aşa că le poţi folosi fără grijă. Acestea sunt extrem de utile dacă ai alergii sau astm. În plus, au capacitatea de a elimina cei mai comuni alergeni din aer, precum particulele de praf.

Aşadar, ai la îndemână numeroase soluţii practice care te pot ajuta să te bucuri de un aer curat la tine casă. Asigură-te că suprafeţele sunt curate şi dezinfectate, decorează cu plante, aeriseşte şi foloseşte produse şi soluţii naturale care nu poluează aerul din locuinţă.

Sursă foto: Shutterstock



Recente

polipii pe colon jpg
Laptele cu mirodenii regleaza glicemia si digestia  Sursa foto shutterstock 1843827337 jpg
pesticide jpg
Piept de pui cu spanac  Sursa foto shutterstock 1880367337 jpg
Dexcom ONE Romania jpg
clickpentgrufemei ro jpg
Prajitura poloneza  Sursa foto shutterstock 1935242111 jpg
clickpentrufemei ro jpg
femeie în casă  foto   Shutterstock jpg
Deshidratare jpg
femeie ca o regină foto   Shutterstock jpg
mască de față  foto   Shutterstock jpg
Ginkgo biloba  Sursa foto shutterstock 1767278624 jpg
Fibrom uterin jpg
Mira jpg
Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg