De ce este bine să mănânci paste de 3 ori pe săptămână şi care este cea mai sănătoasă reţetă

1 paste jpg jpeg

Multe persoane sunt tentate să reducă consumul de paste, din cauza cantităţii mari de carbohidraţi. Însă, un nou studiu arată că pastele consumate de 3 ori pe săptămână aduc numeroase beneficii organismului.

Pastele sunt uneori denigrate şi considerate alimente care ar trebui să fie evitate. Însă, un studiu publicat în „BMJ Nutrition, Prevention and Health‟ arată că femeile aflate la menopauză, care consumă paste moderat, prezintă un risc redus de accident vascular cerebral, o digestie şi energie mai bună, comparativ cu femeile care consumă mai puţine paste sau deloc.

Ce au observat cercetătorii

O parte dintre femeile studiate au consumat paste de 3 ori pe săptămână, iar altele o jumătate de porţie de paste pe săptămână. Înafară de faptul că femeile care au mâncat mai multe paste au avut o digestie mai bună şi mai multă energie, în momentul în care acestea au înlocuit cartofii şi pâinea albă cu paste, riscul de diabet şi de accident vascular cerebral a scăzut. Studiul arată că de cele mai multe ori, pastele, în special cele pe bază de grâu intergral, au un indice glicemic scăzut şi o sarcină glicemică mai mică, care nu determină creşterea zahărului în sânge la fel de mare ca alte alimente cu o încărcătură glicemică mai mare, precum cartofii albi. Totodată, un studiu publicat în „Frontiers in Nutrition‟ a constat că pastele consumate regulat oferă un aport mai mare de fibre şi de nutrienţi, decât dietele în care nu sunt incluse paste.

Care este cea mai sănătoasă reţetă de paste

Cercetătorii subliniază că pastele nu trebuie să fie consumate în exces, iar 3 porţii pe săptămână sunt suficiente pentru a profita de toate beneficiile aduse sănătăţii. Totodată, modul în care sunt pregătite pastele pot influenţa valoarea lor nutritivă. Cea mai indicată modalitate este asocierea pastelor cu nutrienţi precum: legume, leguminoase şi ulei de măsline extravirgin. De asemenea, farfuria ideală trebuie să conţină un sfert de paste, un sfert de proteine şi jumătate de legume.

În cadrul cercetării au fost studiate 84.555 de femei, cu vârste cuprinse între 50 şi 79 de ani, aflate la menopauză. Toate participantele sufereau de diabet, la începutul studiului. Cercetătorii au folosit un chestionar pentru a colecta informaţii despre frecvenţa aportului alimentar, iar starea de sănătate a participantelor a fost evaluată permanent, arată verywellhealth.com. 

Sursă foto: Shutterstock 



Recente

shutterstock 1379805665 jpg
Guguluf cu gem  Sursa foto shutterstock 2504637363 jpg
shutterstock 492832387 jpg
curatenie   shutterstock 2087041777 jpg
shutterstock 551226070 jpg
Cauți un cadou de nuntă practic Iată 5 electrocasnice premium care vor transforma casa mirilor jpg
Tort cu alune si frisca  Sursa foto shutterstock 1995463784 jpg
Orez arabesc  Sursa foto shutterstock 417836704 jpg
shutterstock 404179420 jpg
Prajitura cu mere  Sursa foto shutterstock 2179100211 jpg
clickpentrufemei ro (22) jpg
Orez negru cu legume  Sursa foto shutterstock 371703877 jpg
shutterstock 2581336237 jpg
Choux uri cu frisca si capsuni  Sursa foto shutterstock 2017598543 jpg
shutterstock 2062779884 jpg
Peste pane cu bere  Sursa foto shutterstock 178185473 jpg
shutterstock 2471287099 jpg
shutterstock 2088920074 jpg
Prajitura cu frisca si biscuiti  Sursa foto shutterstock 378077170 jpg
Crochete de cartofi cu mozzarella  Sursa foto shutterstock 1295330584 jpg