Ce să mănânci după ce te-ai lăsat de fumat ca să nu te îngraşi

1 70749 original jpg jpeg

Majoritatea celor care se lasă de fumat iau în greutate – e un fapt binecunoscut. Dacă optezi pentru anumite tipuri de alimente, îţi menţii silueta!

De ce te îngraşi?

Ţigareta conţine nicotină,un alcaloid care este la originea dependenţei de fumat şi care acţionează asupra metabolismului. Nicotina reduce apetitul prin scăderea producţiei de leptină,numită şi „hormonul foamei”. În plus acest compus are şi capacitatea de a accelera metabolismul – se consideră că fumatul unui pachet de ţigări duce la arderea suplimentară a 150 kcal.

Prin urmare,când te opreşti din fumat,ai mai mult apetit şi consumi mai puţină energie. În plus,ai tendinţa de a consuma alimente care-ţi fac plăcere,pentru a compensa frustarea produsă de lipsa ţigării.

Ce faci ca să-ţi păstrezi silueta

-        Mănâncă echilibrat. Într-o primă instanţă,crudităţi sau supe,ciorbe,carne slabă sau peşte la cuptor,legume asociate cu o porţie de feculenţi (cartofi) sau câteva felii de pâine,lactate degresate,fructe.

-        Optează pentru proteine şi feculenţiîn porţii potrivite,ca să te simţi sătulă şi să-ţi controlezi mai uşor poftele.

-        Alege alimente bogate în fibre,care se digeră într-un timp mai lung,dând o senzaţia de saţietate durabilă.

-        Creşte activitatea fizică,pentru a echilibra metabolismul şi a-ţi calma nevoia de a ciuguli.

Citeşte şi:

Riscurile dietelor sărace în carbohidraţi

Trei măşti faciale cu ingrediente din cămară

Alimentele potrivite

-        Fructe şi legume,pentru bogăţia în vitamina C,de care duc lipsă fumătorii. Consumă 1 fruct la o masă,şi evită compoturile şi sucurile de dructe. Consumă 250 g legume la o masă.

-        Feculenţi şi legume uscate(mazăre,fasole,linte),pentru aportul în magneziu,mineralul antistres prin excelenţă.

-        Alimente bogate în vitamina B(fulgi de ovăz,bulgur,fasole albă,orez complet,pâine integrală) care acţionează asupra echilibrului nervos.

-        Proteine (carne,peşte,ouă) şi lactate degresate,care dau senzaţia de saţietate. La o masă,consumă 150 g carne sau 180 g peşte slab. Evită produsele cu zahăr.

-        Alimente bogate în acizi graşi omega 3,importante în echilibrul sistemului nervos. Dimineaţa,consumă 10 g de unt,nu mai mult. Evită grăsimile saturate din creme,ulei de arahide.