Dietele bogate în sare cauzează hipertensiune arterială
Riscul apariţiei hipertensiunii arteriale a crescut în ultimii ani, fiind cauzat de consumul tot mai mare de sare, sugerează un studiu nou realizat de cercetători japonezi pe 4.500 de adulţi, timp de patru ani.
Cercetătorii nu au măsurat direct sodiul din alimente,ci au folosit probe de urină pentru a estima nivelul de sodiu consumat. “O cantitate mică de sare,mai puţin de 3.000 de miligrame pe zi,este suficientă pentru corpul uman,dar sarea în cantităţi excesive devine periculoasă”,susţine unul din autorii studiului,profesorul Tomonori Sugiura,de la Universitatea de Ştiinţe Medicale din Nagoya,Japonia.
Pentru a elimina cantităţile excesive de sare,organismul îşi măreşte tensiunea arterială,spune Sugiura. Cercetătorii au folosit teste de urină pentru a estima cantitatea de sare la 4.523 de adulţi care nu sufereau de hipertensiune arterială şi aveau vârste cuprinse între 22 şi 85 de ani. Echipa de studiu a urmărit subiecţii timp de trei sau mai mulţi ani pentru a vedea dacă dezvoltă hipertensiune arterială. În timpul studiului,la 1.027 de persoane,26% din bărbaţi şi aproape 17% din femei,le-a crescut tensiunea arterială,având niveluri mai ridicate de sodiu în urină la începutul studiului şi prezentând creşteri în fiecare an.