Adevărat şi fals despre gluten

1 65151 original jpg jpeg

Glutenul este unul dintre compuşii alimentari în jurul căruia au apărut multe controverse în ultimii ani. Important este să ştii că multe dintre acestea nu sunt adevărate, în timp ce altele au în spate numeroase studii de specialitate.

Slăbeşti dacă elimini glutenul din dietă – Fals

Din dorinţa de a pierde în greutate,multe persoane au renunţat la produsele pe bază de gluten,cum sunt cele care conţin făină de grâu,de secară şi de orz. Pe lângă faptul că este dificil de urmat o astfel de dietă,mai ales că multe dintre produsele de pe rafturi includ în lista de ingrediente şi urme de gluten,acest tip de regim alimentar nu numai că nu te ajută să slăbeşti,ci poate avea urmări grave asupra sănătăţii. Mai exact,lipsa acestui compus din alimentaţie face ca bacteriile bune de la nivelul intestinelor să scadă,ceea ce poate favoriza apariţia constipaţiei,dar şi altor dezechilibre în organism.     

Glutenul poate cauza unele afecţiuni – Adevărat

Deşi alimentele care conţin gluten nu pot afecta în cele mai multe din cazuri sănătatea unei persoane,există situaţii când includerea acestora în dietă poate avea efecte nocive. Aşa cum unele persoane au intoleranţă la lactoză,altele au la gluten,afecţiune cunoscută sub numele de boala celiacă. În cazul acestei afecţiuni,chiar şi consumarea unei cantităţi reduse de aliment care conţine gluten poate cauza o reacţie autoimună în organism. Dacă în primă fază persoana poate suferi de balonări sau de dureri abdominale,în timp pot apărea anemii,creşte riscul de osteoporoză şi chiar de infertilitate.

Alimentele fără gluten sunt mai sănătoase-Fals

Produsele care nu conţin gluten (gluten free),cele light sau cele cu 0 calorii au câştigat tot mai mult teren în ultima perioadă. Deşi de multe ori acest tip de alimente ne încântă,important de ştiut este că lipsa glutenului din dietă nu este un lucru care aduce beneficii.  Multe dintre produsele care nu conţin acest compus nu sunt neapărat mai sănătoase. Specialiştii în nutriţie spun că multe dintre ele au prea puţine vitamine şi minerale,ceea ce poate duce în timp la apariţia diferitelor carenţe.

Semne că ai intoleranţă la gluten

După ce ai consumat produse care conţin gluten suferi de:

-         crampe abdominale,balonare,constipaţie;

-         anemie;

-         dureri musculare;

-         schimbări de dispoziţie;

-         amorţire şi furnicături la nivelul mâinilor şi picioarelor;

-         migrene;

-         episoade frecvente de diaree.



Recente

Rugaciune jpg
Somatizarea emotiilor jpg
cristaloterapie jpg
prescură jpg
Transfăgărășan jpg
Incredere in sine jpg
pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg