Alimentele crude sunt mai sănătoase decât cele preparate termic?
Mulţi se întreabă dacă nu cumva mâncarea preparată termic îşi pierde foarte mult din valorile nutriţionale, din vitaminele şi mineralele esenţiale pentru corp. Află cum să faci alegeri sănătoase!
Pro şi contra
Un studiu realizat în Marea Britanie a arătat că cei care consumă hrană nepreparată termic-hrană vie,au un nivel mai crescut de beta-caroten şi un nivel normal de vitamina A,însă în acelaşi timp,au carenţe de licopen,un puternic antioxidant.
Licopenul reduce riscul de cancer
Se găseşte în fructe şi în legume precum roşiile,pepenele verde şi grapefruit-ul roşu,papaya. Studiile au arătat ca acesta este un antioxidant mai puternic decât vitamina C. S-a demonstrat că roşiile gătite au mai multe valori nutritive şi implicit mai mult licopen decât cele consumate crude. Morcovii,spanacul,varza,sparanghelul sunt mult mai hrănitoare când sunt fierte sau gătite la aburi.
Prăjitul e dăunător
Radicalii liberi obţinuţi în urma procesului de prăjire sunt extrem de dăunători pentru corp,căci pot distruge structura celulelor.De asemenea,sunt cauza principală a apariţiei multor boli grave,precum cancerul,catarcta,bolile de inimă. Antioxidanţii ajută organismul să împiedice degradarea celulelor şi a ţesuturilor cauzată de radicalii liberi.
Citeşte şi:5 alimente crude pentru o piele minunată
Vitamina C se pierde prin gătit
În timp ce unele legume sunt mai recomandate să fie preparate termic,celelalte îşi pierd din conţinutul de vitamina C. Acest lucru se întâmplă pentru că vitamina C oxidează destul de uşor atunci când oxidează,este încălzită sau gătită în apă. Spre deosebire de licopen,vitamina C se găseşte în mult mai multe fructe şi legume.
Gust versus sănătate
În ciuda faptului că sunt mai multe argumentele care întăresc ideea că hrana vie este mai sănătoasă decât cea gătită,există totuşi persoane care consideră că mâncarea are gust doar dacă este preparată termic. Însă există o mulţime de reţete vegane care se fac extrem de uşor şi sunt de-a dreptul delicioase.