Cât de bună este margarina pentru organism?

1 57736 original jpg jpeg

A fost fabricată pentru prima dată în Franţa, prin amestecarea uleiurilor cu grăsime animală, pentru a se obţine astfel un înlocuitor mai ieftin pentru unt. Mult timp un ingredient controversat, margarina e bună în dieta celor care suferă de anumite afecţiuni.

Obţinută din uleiuri vegetale

Margarina are în componenţa sa aproximativ 80% grăsimi şi 16% apă. În trecut, era preparată prin hidrogenarea uleiurilor, iar din acest motiv ducea la creşterea nivelului de trigliceride din sânge. În prezent, se obţine prin procesul de amestecare a uleiurilor vegetale: de măsline, de floarea-soarelui, de rapiţă sau de in. Ca să aibă consistenţă, se adaugă ulei de palmier sau de cocos, deoarece acestea sunt solide atunci când sunt reci. Pentru ca uleiurile să se amestece cu uşurinţă se adaugă un emulsifiant, cum este lecitina din soia.

Acizii graşi scad riscul de boli cardiovasculare

Deoarece margarina este preparată în mare parte din uleiuri, ea are un conţinut ridicat de acizi graşi esenţiali Omega-3 şi Omega-6. La aceştia, unii producători adaugă şi vitaminele A,D şi E. Acizii graşi scad nivelul colesterolului rău, LDL-ul, în timp ce vitaminele A şi D ajută la fixarea calciului în oase. Vitamina E contribuie la producerea de globule roşii şi reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare.

Ingredient pentru deserturi

Margarina din comerţ este disponibilă în două sortimente, cea din cutii, tartinabilă, şi margarina pentru prăjituri. Cea din urmă este ambalată în hârtie, este mai consistentă decât cea tartinabilă, are un conţinut mai ridicat de grăsimi şi nu este recomandată consumului zilnic, ci doar ocazional, ca ingredient pentru aluaturi sau prăjituri.

Bine de ştiut!

Evită să consumi zilnic margarină. Ea se găseşte ca ingredient în aluaturile din comerţ sau în produsele de patiserie congelate. Este bine să citeşti eticheta cutiei de margarină înainte să o cumperi, deoarece legea îi obligă pe producători să menţioneze dacă s-au folosit şi grăsimi hidrogenate la prepararea ei.

Tabelul caloriilor

100 g

Margarină

Valoare energetică 737 kcal

Proteine 0,3 g

Lipide 79 g

Margarină light

Valoare energetică 270 kcal

Proteine 0,5 g

Lipide 30 g

Margarină pentru prăjituri

Valoare energetică 781 kcal

Proteine 0,5

Lipide 84

Margarină cu iaurt

Valoare energetică 450 kcal

Proteine 0,2

Lipide 48



Recente

femeie antreprenor magazin flori 8279013 jpg
vitaly gariev WHXI5Ciuu0c unsplash jpg
De ce e numit Sfantul Apostol Andrei ocrotitorul Romaniei  Sursa imagine shutterstock 524363197 jpg
tinctura de usturoi beneficii jpeg
photorealistic style clouds woman jpg
Cele mai recomandate scaune auto pentru copii în 2025 jpg
copil strange monede intr un borcan 7118209 jpg
1762850981 rGLC png
leasing png
top view online psychologist concept jpg
toamna jpg
bride putting earrings jpg
calendar ortodox 2018 27 octombrie sfantul dimitrie basarabov jpeg
2150936613 jpg
Gestionarea eficienta a unui credit nevoi personale Sfaturi de baza jpg
7955 jpg
portrait young blonde woman posing jpg
gold aesthetic wallpaper with hand wearing rings jpg
portrait human being depicted with angel wings jpg
pexels yankrukov 7233912 jpg