Cum să te opreşti din mâncatul pe fond emoţional

1 71565 original jpg jpeg

Când eşti stresată, obosită, plictisită dai iama la frigider? Înseamnă că faci parte din categoria oamenilor care mănâncă pe fond emoţional. Ţine cont de sfaturile noastre pentru a stopa tentaţiile nesănătoase.

Distragerile sunt asociate cu un comportament lipsit de raţiune,cum sunt trimiterea de SMS-uri în timp ce eşti la volan sau cu o lipsă de concentrare. Dar,distragerea atenţiei e un lucru bun când vrem să stopăm mâncatul pe fond emoţional.

Schiţează teritoriul emoţional dinainte

Cândva,în timpul weekendului,aşază-te la masă şi pe o bucată de hârtie schiţează traseul pentru săptămâna viitoare. Nu cu străzi,ci cu toate opririle planificate (loc de muncă,ieşiri în oraş),precum şi cu posibilele rute ocolitoare (cumpărături la supermarket,shopping la mall). Apoi,desenează ceva care simbolizează un fel de mâncare,precum o gogoaşă,şi aşază-o în locurile care ar putea declanşa o alimentaţie emoţională. Dacă ştii că la prânz obişnuieşti să mănânci ceva pe lângă masă,pentru a te destresa,gândeşte-te de pe acum cu ce ai putea înlocui acea gustare nesănătoasă cu una delicioasă şi sănătoasă.

„Curăţă“ emoţiile

Ştim cu toţii că este o idee bună să respiri adânc când suntem stresaţi,dar contează şi cum faci asta. Specialiştii recomandă acest truc vizual distractiv:inspiră profund şi imaginează-ţi o racletă undeva în apropierea capului. Expiră încet pe măsură ce-ţi imaginezi cum cureţi interiorul corpului de toate grijile,din cap până-n picioare. Repetă exerciţiul de trei ori.

Vorbeşte cu tine

Mâncatul emoţional este adesea însoţit de autocritică,cu o voce interioară spunând comentarii toxice,de exemplu:„Sunt un eşec“,„Eu nu fac nimic bine“ sau „Când voi învăţa vreodată cum să facă faţă dezamăgirilor?“ – situaţie care te trimite direct frigider. Chiar dacă acestea sunt trecătoare,aceste remarci sunt ca ploaia acidă asupra ta. Data viitoare când îţi trec prin cap astfel de gânduri,încearcă să te ţii la distanţă de ele vorbindu-ţi cu voce tare,ca şi cum tu ai fi o a treia persoană – „Nu eşti un eşec“,„Faci totul aşa cum trebuie“ etc.

Lasă-ţi grijile la uşa de la intrare

Mulţi dintre noi s-au învăţat ca odată ajunşi acasă să-şi lase lucrurile,să intre în bucătărie şi să-şi îngroape sentimentele în dulciuri sau resturi de pizza. Fă-ţi un alt obicei când ajungi acasă. De îndată ce intri pe uşă,descalţă-te,dă-ţi haina jos şi spune cu voce tare,„mi-am lăsat toate necazurile aici.“ Apoi,înlocuieşte drumul obişnuit spre bucătărie cu o activitate non-alimentară care îţi aduce plăcere,cum ar fi ascultarea pieselor preferate,îmbrăţişarea câinelui sau a pisicii ori admiră priveliştea de la fereastră. Fă asta în fiecare zi,timp de câteva săptămâni,şi vei vedea că te vei simţi mult mai bine.



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg