Iată ce trebuie să mănânci dacă ai intoleranţă la gluten!
Cunoscută şi sub numele de boala celiacă, intoleranţa la gluten este generată de o reacţie imunoalergică la gluten. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopshi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, îţi spune ce alimente poţi mânca dacă suferi de această boală inflamatorie cronică.
Glutenul este o proteină din unele cereale care,deşi este bine tolerată de majoritatea oamenilor,se digeră greu. „Persoanele care suferă de boala celiacă au un istoric familial. Această afecţiune intestinală are o componentă genetică şi poate apărea la orice vârstă”,explică prof. dr. Mencinicopschi.Ce o declanşează„De la câteva luni,când se diversifică alimentaţia,sistemul imunitar se autoeducă să nu atace mâncarea ca pe un corp străin. Majoritatea reacţiilor alimentare apar pentru că sistemul imunitar identifică greşit un anumit aliment sau o componentă a acestuia. La începutul omenirii,individul era vânător şi culegător,nu consuma cereale,însă,de-a lungul existenţei,noi am evoluat împreună cu alimentele şi s-a creat o toleranţă genetic-imunitară pentru anumite tipuri de hrană consumate pe termen lung. Chimizarea şi industrializarea au dat peste cap acest echilibru,iar sistemul imunitar a declanşat reacţii autoimune. Aşa a apărut intoleranţa la gluten”,adaugă acesta.
-diaree sau constipaţie cronică
-dureri abdominale şi balonare
-slăbire în ciuda unui apetit normal
-anemie
-oboseală
-vărsături
-dermatite
-schimbări bruşte de dispoziţie
-tetanie