O treime din români suferă de depresie

1 65403 original jpg jpeg

Fiecare persoană s-a simţit cel puţin o dată tristă, apatică, fără chef de viaţă. Astfel de stări sunt normale din când în când, însă când durează mai multe zile, iar trăirile negative se accentuează, poate fi vorba despre depresie, una dintre cele mai comune afecţiuni psihice.

Peste 150 de mii de persoane din întreaga lume suferă anual de depresie,conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Cu toate că depresia este o afecţiune care nu trebuie ignorată,80% din persoanele afectate,în special din Europa de Vest,Canada şi SUA,refuză să meargă la un specialist petnru a se trata.

În România,o treime din populaţie suferă de diferite forme de depresie,însă,la fel ca şi în alte ţări,mai puţin de jumătate dintre cei depresivi apelează la ajutor medical,potrivit statisticilor făcute publice de Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie (ARPP).

Cum recunoşti simptomele depresiei

Depresia se manifestă diferit de la o persoană la alta. Simptomele acestei afecţiuni pot fi de natură psihică,emoţională şi fizică. Printre cele mai frecvente semne care anunţă declanşarea unui episod depresiv se numără:tristeţea,deznădejdea,lipsa speranţei,indiferenţa,anxietatea,lipsa interesului pentru sex,existenţa sentimentului de vinovăţie sau inutilitate şi tendinţele sinuicigaşe.

De asemenea,67% din cei care suferă de depresie acuză dureri musculare şi articulare,dureri de cap,oboseală,insomnii,probleme digestive,ameţeală şi pierderea apetitului.

Posibilitatea ca o femeie să sufere de depresie este de două ori mai mare decât la un bărbat. Persoanele de sex feminin se pot confrunta cu o astfel de afecţiune din cauza schimbărilor fizice şi comportamentale asociate cu fazele ciclului menstrual,cât şi după naştere (depresia postpartum).

Persoanele care nu tratează depresia la timp,au şanse mai mari de a suferi din cauza altor episoade depresive. Potrivit unui studiui realizat la Universitatea Harvard,cei care au avut un episod depresiv şi nu au urmat un tratament,au un risc mai mare de a trece prin alte episoade depresive. Cercetătorii subliniază faptul că  episoadele depresive repetate atrag de la sine micşoararea distanţei dintre ele şi agravarea simptomelor.

Depresia nu este fără leac

Depresia,ca orice altă afecţiune,poate fi tratată. Însă,este important să se descopere cauza care a dus la declanşarea episodului depresiv. Cele mai frecvente tratamente pentru depresie sunt psihoterapia i medicamentele antidepresive. Însă,tratamentul potrivit este stabilit de către un medic specialist,în funcţie de natura şi gravitatea depresiei,cât şi de preferinţele pacientului.

De asemenea,există şi alte strategii care pot ajuta la reducerea simptomelor depresiei. Exerciţiile fizice efectuate în mod constant,meditaţia,relaxarea prin exerciţii de yoga,cât şi alimentaţia au un rol important în tratarea acestei afecţiuni.

În ceea ce priveşte regimul alimentar,specialiştii recomandă un aport ridicat de vitamine din complexul B (vitaminele B6 şi B12). În plus,o alimentaţie bogată în acizi graşi Omega 3 şi vitamina E contribuie la buna funcţionare a creierului şi la îmbunătăţirea stării de spirit.



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg