Studiu: Medicamentele anticolesterol ar putea să reducă riscul de accident vascular cerebral

1 71974 original jpg jpeg

Medicamentele administrate pentru reducerea colesterolului, precum statinele, ar putea contribui la scăderea riscului de accident vascular cerebral (AVC) în rândul pacienţilor de vârsta a treia, potrivit unui studiu realizat recent în Franţa.

Persoanele care iau statine sau fibraţi-un alt tip de medicamente anticolesterol-prezintă un risc de AVC cu 34% mai mic în comparaţie cu persoanele cărora nu le sunt administrate aceste medicamente.

"Dacă vor fi confirmate, aceste rezultate vor fi compatibile cu tactica de administrare pe perioade mai îndelungate în cazul persoanelor de vârsta a treia a unor medicamente cu rol de scădere a nivelului de colesterol",a declarat coordonatorul studiului,Christophe Tzourio,profesor de epidemiologie la Universitatea Bordeaux din Franţa.

Milioane de persoane din lumea întreagă iau statine pentru a reduce concentraţiile de lipoproteine cu densitate scăzută din sânge,supranumite "colesterol rău",întrucât se acumulează pe pereţii vaselor de sânge şi pot duce la ateroscleroză,formarea de cheaguri şi declanşarea infarctelor.