Infertilitatea, un fenomen care ia amploare

Conform primului studiu de infertilitate, realizat anul acesta la iniţiativa Asociaţiei pentru Reproducere Umană din România, 54% dintre cuplurile cu diagnostic de infertilitate nu intenţionează să apeleze la proceduri de reproducere umană asistată. Dintre aceştia, 44% fac acest lucru deoarece consideră că aceste proceduri sunt prea scumpe.
Conform aceluiaşi studiu, 29% dintre românii care apelează la proceduri de reproducere umană asistată au cheltuit între 1.000 şi 3.000 de euro, iar 11% - între 3.000 şi 5.000 de euro.
„Nimănui nu ar trebui să i se ia dreptul de a fi părinte”, crede dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competenţe în infertilitate. „Tratamentul FIV este unul scump, ştim deja asta. Şi ştim că pentru toţi este un efort financiar să îl ducă la bun sfârşit. Aşa că am decis să venim în întâmpinarea celor care au nevoie de o procedura de fertilizare in vitro, acordând 5 astfel de tratamente pentru cuplurile clinicii noastre. Suntem de doi ani în România şi vrem să răsplătim eforturile pacienţilor noştri şi să le fim alături şi în acest fel”, a mai declarat medicul.
„Procedurile sunt scumpe şi este clar că ar trebui mai mult suport pentru cuplurile infertile. Sunt scumpe nu numai procedurile în sine, ci şi tratamentul care le precede. Pentru un singur copil, la noi cheltuielile cred că s-au ridicat cu totul la vreo 20.000 de euro”, a declarat Martin Ancuta, pacientă care a învins în lupta cu infertilitatea.

Pe de altă parte, este bine de ştiut că infertilitatea poate să apară chiar dacă într-un cuplu există deja un copil. Afecţiunea se numeşte infertilitate secundară şi apare după un an de încercări de a obţine o nouă sarcină pe cale naturală. Cifrele din primul studiu care analizează problemele de fertilitate la români arată o resemnare în rândul cuplurilor care îşi doresc al doilea copil, dar nu obţin o sarcină pe cale naturală.Aproximativ 29% dintre aceştia cred că „pur şi simplu nu s-a întâmplat”, aşa că mulţi nu mai caută rezolvare pe cale medicală.
„Relaxarea mai mare a acestor cupluri vine din faptul că au deja un copil. Însă, în timpul perioadei care a trecut de la prima sarcină pot să apară patologii care să împiedice obţinerea celei de-a doua sarcini. Tot medicul specialist în infertilitate este cel care poate să rezolve aceste probleme, aşa încât să apară şi cea de-a doua sarcină, chiar dacă cu ajutor medical de data aceasta. Nu trebuie însă aşteptat prea mult, problemele se pot agrava în timp, şi nici nu e cazul de resemnare pentru familiile care îşi doresc mai mulţi copii”, a declarat dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist în infertilitate.
Unul din lucrurile care intervine atunci când se încearcă obţinerea celei de-a doua sarcini este vârsta mai mare a partenerilor. Aşa că 17% dintre aceştia cred că nu pot avea al doilea copil din pricina vârstei mai avansate, conform studiului iniţiat de Asociaţia de Reproducere Umană din România.
De altfel, vârsta din ce în ce mai mare la care cuplurile încep să încerce să facă chiar şi primul copil este principala cauză non-medicală de infertilitate cu care se confruntă din ce în ce mai mult specialiştii în ziua de azi.
Vizita la medicul specialist în infertilitate este primul pas pe care trebuie să îl facă un cuplu atunci când nu apare sarcina pe cale naturală, fie că se află la prima sau la a doua încercare. Diagnosticul corect şi complet este important în stabilirea tratamentului care trebuie urmat.
„Cel mai important lucru atunci când vine vorba despre tratarea infertilităţii unui cuplu este abordarea personalizată. Nu aplicăm acelaşi tratament pentru cupluri diferite, vedem care este problema fiecărui cuplu şi oferim tratamente unice. Diagnosticul corect este extrem de important, acesta este primul pas de la care pornim găsirea de soluţii individualizate. S-a dovedit în timp că acest lucru functionează foarte bine, mărturie stă rata de reuşită mare pe care o avem la clinică în obţinerea unei sarcini de la prima încercare”, ne-a mărturisit prof. dr. Konstantinos Pantos, unul dintre cei mai reputaţi specialişti în infertilitate din Europa, directorul clinicii Genesis Athens din Atena.