Ceaiuri contra indigestiei

1 74220 original jpg jpeg

Indigestia este o problemă frecventă atât la adulţi cât şi la copii. Din fericire, trusa medicală naturistă oferă o mulţime de leacuri la îndemână.

Indigestia, cunoscută şi sub numele de dispepsie, se manifestă prin crampe, durere la nivelul abdomenului superior, balonare, senzaţie de greaţă, vărsături. Tulburarea apare, de regulă, după mesele îmbelşugate – dar nu numai. Aşa că este esenţial să ai în casă câteva plante din care poţi prepara rapid ceaiuri care alungă disconfortul gastric.

Izma favorizează digestia

Cunoscută şi sub numele de mentă, planta are acţiune tonică şi, potrivit medicilor fitoterapeuţi, favorizează digestia, are acţiune uşor analgezică şi carminativă (care calmează durerile abdominale şi favorizează evacuarea gazelor intestinale).

Poate fi folosită atât în cazul digestiei dificile asociată cu greaţă şi spasme abdominale, cât şi în caz de dischinezii biliare. Favorizează eliminarea gazelor intestinale. Dacă te confrunţi cu neplăceri digestive, prepară-ţi o infuzie dintr-o lingură rasă de plantă uscată la o cană cu apă clocotită. E recomandat să bei cel mult 2 căni pe zi, în mai multe reprize.

Atenţie!

Menta este contraindicată persoanelor care suferă de constipaţie cronică!

Isopul calmează durerile abdominale

Are acţiune antispastică, digestivă, carminativă şi tonică. În caz de colici şi indigestii, prepară-ţi o infuzie din 1-2 linguriţe de plantă uscată la o cană cu apă clocotită. E bine să bei 2-3 căni pe zi, până dispar simptomele.

c9ad6ecaaddb9f259f3381d3d10c706d jpg jpeg

Schinelul ajută secreţiile gastrice

Această plantă medicinală este cunoscută popular şi sub numele de scai-amar sau iarbă-amară. Datorită substanţelor amare din compoziţia sa, schinelul stimulează secreţiile gastrice.

Fitoterapeuţii îl recomandă în cazul tulburărilor de digestie şi în insuficienţa biliară. Este bun sub formă de infuzie. Foloseşte o lingură de plantă uscată la o cană cu apă fierbinte. Ceaiul nu se îndulceşte. Bea câte un sfert de cană cu 30 de minute înaintea meselor principale.

Atenţie!

Remediile din schinel sunt contraindicate persoanelor care suferă de gastrită şi celor cu ulcer gastric.

Păpădia stimulează secreţia biliară

Planta are un conţinut bogat de potasiu şi are acţiuni benefice:stimulează secreţia biliară, favorizând digestia. Fitoterapeuţii recomandă planta îndeosebi în tulburările digestive dureroase.

Poţi încerca o infuzie simplă de păpădie, care se prepară din 2 linguriţe din planta întreagă uscată (frunze şi rădăcini) la o cană de apă clocotită. După ce ai strecurat lichidul, bea 2 căni pe zi.