Ginkgo biloba îţi poate afecta ficatul

1 54221 original jpg jpeg

Deşi creşte considerabil activitatea cerebrală şi poate preveni Alzheimerul, această plantă este pusă recent sub semnul întrebării. Anumite studii susţin că pe termen lung Ginkgo biloba poate distruge ficatul, crescând riscul de cancer.

Pentru aceste studii s-au folosit şoareci de laborator. Cercetătorii le-au administrat şoarecilor anumite soluţii cu extract de ginkgo biloba,de cinci ori pe săptămână,timp de doi ani. Unele grupuri au primit concentraţii mai puternice de ginkgo decât altele.

S-a descoperit că şoarecii cu cea mai mare expunere la ginkgo biloba au avut şanse mai mari de a dezvolta leziuni hepatice şi hipertrofie (un ficat anormal de mare).

În plus faţă de aceste leziuni hepatice,cercetătorii au observat şi o rată crescută de cancer de tiroidă,împreună cu creşteri anormale în ţesutul nazal.

Aceste descoperiri sunt şocante,mai ales pentru comunitatea medicală,de vreme ce aceste suplimente au fost considerate sigure pentru majoritatea oamenilor.

Ginkgo dilată vasele de sânge prin inhibarea de oxidului nitric,un compus chimic responsabil pentru contracţia vasculară. Mulţi cred că acest proces poate creşte fluxul de sânge către creier şi astfel,de a îmbunătăţi memoria.

Ca urmare,planta a fost folosită ca supliment mii de ani,dar şi ca ingredient în băuturi şi ceaiuri.

Asta i-a determinat pe cercetători să testeze planta de Gingko pentru a trata durerile de cap,problemele de concentrare,starea de spirit,vederea,auzul,astmul şi digestia.

Eficacitatea plantei medicinale pentru aceste boli rămâne neconcludentă momentan,însă în lumina noilor date,unii experţi descurajează utilizarea acestor suplimente.