Plante cu efect cicatrizant

1 68588 original jpg jpeg

Orice rană,oricât de mică ar fi,lasă în urmă o cicatrice. Pentru a grăbi vindecarea ei,în caz de arsuri,tăieturi ori zgârieturi apelează la câteva plante tămăduitoare.

Coada-şoricelului

Utilizate extern,preparatele pe bază de coada-şoricelului au efecte calmante,antiinflamatoare,astringente şi dezinfectante. Dacă te-ai tăiat ori ai obsevat că ţi-au apărut vânătăi,apelează la tinctura de coada-şoricelului. Umple o sticlă de 1 litru,închisă la culoare,cu flori proaspete de coada-şoricelului mărunţite,fără să presezi. Toarnă deasupra rachiu de secară ori de fructe de 38-40 de grade. Lasă recipientul 14 zile la soare,după care strecoară. Pune câteva picături de tinctură pe un pansament steril şi aplică-l direct pe zona cu probleme. Apelează la acest remediu până când rana se cicatrizează.

Levănţica

Arsurile minore se vindecă mai repede dacă aplici câteva picături de ulei de levănţică direct pe zona afectată. Poţi să pui 3-4 picături şi pe o pânză curată şi uscată cu care să acoperi arsura. Dacă rana nu s-a vindecat în 24 de ore,diluează într-o lingură de ulei de floarea-soarelui 6 picături de ulei de levănţică şi masează leziunea cu amestecul obţinut. Repetă procedeul până vezi că rana trece.

Info:În cazul arsurilor solare extinse,diluează câteva picături de ulei de levănţică într-o lingură cu gel de aloe vera şi aplică amestecul pe piele.

Pătlagina

Planta are proprietăţi calmante şi antiseptice,cataplasmele din frunze de pătlagină fiind indicate în accelerarea vindecării rănilor,oricât de vechi ar fi acestea. Spală 3-4 frunze de pătlagină,zdrobeşte-le pe un fund din lemn şi aplică pasta pe zona afectată. Acoperă cu un pansament. Repetă procedeul până vezi îmbunătăţiri. Inflamaţiile cutanate şi tăieturile se cicatrizează şi prin bandajarea cu frunze de pătlagină opărite şi unse cu puţin unt ori smântână.

Tătăneasa

Un bun remediu care grăbeşte vindecarea rănilor de la nivelul pielii,reducând riscul de infecţie,este alifia de tătăneasă. Planta conţine alantoină,substanţă care previne formarea cicatricilor. Spală 4-6 rădăcini proaspete de tătăneasă şi taie-le mărunt. Prăjeşte-le în 250 g de untură de porc,după care lasă preparatul să stea peste noapte. Dimineaţa,încălzeşte amestecul,apoi strecoară. Păstrează crema în borcane mici.

Aloe vera

Zgârieturile,tăieturile şi arsurile provocate de soare trec mai repede dacă aplici aloe vera. Potrivit unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea din Maryland,gelul de aloe vera reduce inflamaţia,calmează durerea şi reface ţesutul lezat. Mai mult,şi seva obţinută din frunze are aceleaşi proprietăţi curative. Taie o frunză de aloe vera pe de-a lungul,aplică seva pe zona afectată şi lasă-l să acţioneze peste noapte. Dimineaţa,clăteşte pielea cu apă rece şi aplică o cremă de corp hidratantă.

Atenţie! Gelurile pe bază de aloe vera nu sunt recomandate în cazul rănilor sau arsurilor foarte grave.