Probleme de sănătate pe care le poţi trata cu ceapă
Se numără printre cele mai populare alimente din bucătăria românească. Consumată în stare crudă, sub formă de suc, sirop sau vin, ceapa are numeroase efecte curative.
Remediu pentru reumatici
Bogată în vitamine (A,complexul B,C şi E) şi minerale (potasiu,calciu,fosfor,zinc,iod,cupru),ceapa elimină cantităţi însemnate de sodiu din organism,de aceea este considerantă un excelent diuretic. Datorită acestei calităţi,bolnavii de gută şi reumatism pot urma o cură de 21 de zile în care să consume 2 cepe medii,crude zilnic.
Decoctul calmează tusea
Împotriva tusei persistente şi a durerilor în gât,poţi încerca decoctul de ceapă. Îl prepari din 4-6 cepe,pe care le pui la fiert într-un litru de apă,10-15 minute. Bea 1-2 căni pe zi,îndulcit cu miere. Pentru aceeleaşi probleme mai este indicat şi sucul de ceapă. Curăţă 3-4 cepe,taie-le în 4 şi pune bucăţile în blender. Strecoară mixtura şi adaugă peste suc miere. Ţine leacul la frigider câteva ore. Consumă 50 g de suc 30 de zile,după care fă pauză de 7 zile.
Tinctura are efect antibiotic
Angina pectorală poate fi tratată cu tinctură de ceapă. Umple 2/3 dintr-o sticlă de un litru cu 4-5 cepe tăiate mărunt şi adaugă alcool de 70 de grade. Ţine amestecul într-un loc cald 10 zile,după care strecoară-l. Pune 10 picături de tinctură într-un pahar cu apă rece şi bea soluţia de 2 ori pe zi,înainte de masă.
Cojile de ceapă,bune contra diareei
Te-ai deranjat la stomac? Pune la fiert într-un litru de apă un pumn de coji de ceapă. Ia vasul de pe foc după 10 minute,strecoară şi bea 500 ml de lichid pe zi,până trec simptomele diareei.
Cataplasmele accelerează vindecarea inflamaţiilor pielii
În caz de furuncul apelează la cataplasmele cu ceapă. Coace 1 ceapă,tai-o în jumătate,aplic-o cu partea tăiată peste zona respectivă şi bandajează zona. Schimbă cataplasma o dată la 4 ore,până când furuncululse coace.
Siropul te scapă de bronşită
Poţi să ameliorezi simptomele bronşitei (dureri musculare,transpiraţie şi tuse) cu sirop de ceapă. Toacă fin 1 ceapă şi amestec-o cu 2-3 frunze de varză tăiate mărunt. Pudrează amestecul cu zahăr tos şi lasă-l la macerat 48 de ore. Din siropul format,ia câte o lingură,de mai multe ori pe zi.
Vinul,tonicul care alungă anemia
Cura cu vin din ceapă este indicată într-o gamă largă de afecţiuni,de la astenii până la anemii. Pune într-o sticlă de 1 litru 250-300 g de ceapă tăiată mărunt. Adaugă 100 g de miere şi vin alb până umpli recipientul. Lasă vasul acoperit 2 săptămâni,filtreză amestecul şi ia 50 de ml de vin de ceapă de 3 ori pe zi,înainte de mese. Pentru a înlătura starea de oboseală,bea câte 3 linguri de vin de ceapă,zilnic,înainte de micul dejun,prânz şi cină.
Compresele înlătură crăpăturile din călcâie
Extern,maceratul din ceapă ajută la combaterea căclâielor crăpate. Dă prin răzătoare 1 ceapă medie şi toarnă 2-3 linguri de ulei peste ea. Omogenizează ingredientele şi lasă amestecul la macerat 5 zile. Strecoară şi unge călcâilile cu ulei după baie,în fiecare seară.