Top 5 cele mai sănătoase fructe. Câte fructe este indicat să mănânci pe zi

Câte fructe ar trebui să mănânci pe zi şi care ar fi cele mai bune, îndeosebi când ţii dietă, ai imunitatea slăbită sau ai nevoie de o hidratare mai bună? Găseşti răspunsuri în cele ce urmează!

image

Dacă îţi plac fructele, indiferent de tipul lor, cu siguranţă ştii că acestea, alături de legume, sunt unele dintre cele mai sănătoase alimente care îţi acoperă necesarul zilnic de vitamine, minerale și antioxidanți. Includerea mai multor fructe la mesele și gustările de peste zi este unul dintre sfaturile nutriţioniştilor când sunt întrebaţi care sunt alegerile alimentare cele mai hrănitoare, care menţin o sănătate generală bună şi o greutate corporală normală. 

Fructele joacă un rol important în păstrarea unei sănătăţi mintale bune, a unei inimi puternice. Potrivit Good Housekeeping, cercetările arată că un consum de minimum cinci porții pe zi te ajută să-ţi îmbunătățeşti starea de spirit, să-ţi reduci riscul de boli de inimă, obezitate și diabet de tip 2. De asemenea, îţi asigură o digestie bună, datorită conţinutului de fibre, o imunitate puternică, energie şi o hidratare adecvată, cum au şi un conținut ridicat de apă şi electroliți care reglează fluidele. Vezi care este topul celor mai bune cinci dintre ele!

Pere

Pe lângă vitamina C și fibre (25% din necesarul zilnic), o singură pară suculentă te va ajuta să te menții hidratat. Perele se pot pune şi pe grătar sau pot fi alăturate unor preparate sărate, deci le poţi consuma şi la alte mese decât micul-dejun şi gustările.

Te-ar mai putea interesa: Cel mai bun fruct pentru combaterea hipertensiunii. Bonus: de ce fructele te pot feri de infact?

Mere

Cercetările au arătat că un consum frecvent de mere normalizează nivelul de colesterol total, ceea ce previne apariţia bolilor de inimă. Acest lucru se datorează compușilor fenolici şi antioxidanților care se află şi în coaja de măr.  Sunt atât de multe moduri de a mânca mere. Pot fi consumate ca atare, dar şi coapte cu nuci şi stafide, rase, în deserturi sau salate.

Pepene

Hidratarea este cel mai mare avantaj adus de consumul de pepene. Conţine 92% apă și, deoarece alimentele asigură aproximativ 20% din aportul de lichide, consumul de gustări care aduc un plus de apă, cum ar fi pepenele, te poate ajuta să eviți deshidratarea care provoacă dureri de cap, mai ales vara.

Cel verde este şi o sursă bună de potasiu și magneziu, două minerale care funcționează ca electroliți pentru a echilibra nivelul de lichide și pentru a compensa excesul de sodiu din dietă. Pepenele galben îţi oferă şi vitamina C.

Caise

Dacă de-a lungul anului poţi mânca numai caise uscate, când vine sezonul caiselor trebuie să profiţi de varianta proaspătă! Caisele sunt o sursă bună de elemente nutritive de care ai nevoie pentru o vedere bună, cum ar fi luteina, vitamina E și beta-carotenul, un compus vegetal pe care corpul nostru îl transformă în vitamina A.

Vezi și: Caisele, remediul excelent împotriva constipaţiei

Papaia

În topul celor mai sănătoase fructe, pe primul loc se află papaia. Chiar dacă nu suntem obişnuiţi cu acest fruct tropical, ar fi bine să încerci să-l incluzi în dietă. Are o listă impresionantă de nutrienți: vitamine A, C și E, care joacă un rol în imunitate, sănătatea pielii și sănătatea inimii. Are, de asemenea, multe fibre, mai ales dacă mănânci şi semințele, pe care unii oameni le pot găsi puțin amare, dar care sunt comestibile.

FOTO: Shutterstock