La ce boli te expune statul ore în şir pe scaun. Riscurile de care trebuie să ţii cont

1 job nesanatos jpg jpeg

În ultimele decenii, tot mai mulţi oameni au adoptat un stil de viaţă sedentar, în contextul evoluţiei digitale. Persoanele care au un job ce presupune multe ore de stat la birou sunt expuse multor probleme de sănătate, unul dintre ele fiind obezitatea.

Un stil de viaţă sedentar creşte riscul de moarte prematură. Potrivit unui studiu, comportamentul sedentar afectează negativ sănătatea, independent de alţi factori precum greutatea şi alimentaţia. Conform unei cercetări desfăşurate pe o perioadă de 12 ani la care au participat 17.000 de voluntari, persoanele cu comportament sedentar au avut cu 50% riscuri mai mari de deces în timpul cercetarii, chiar şi după ce au controlat alţi factori de risc precum fumatul.   

Statul ore întregi la birou sau în majoritatea timpului implică un stil de viaţă sedentar, indiferent dacă este asociat sau nu cu practicarea unei activităţi fizice.

O meta-analiză a 13 studii a arătat ca persoanele care stau mai mult de opt ore pe zi făra să desfăşoare nicio activitate fizică prezintă un risc de deces comparativ cu cel al obezităţii şi al fumatului.

Ce riscuri implică

Oamenii care îşi petrec multe ore la birou au o probabilitate mai mare de a deveni obezi, kilogramele în plus fiind factor de risc pentru alte boli precum cele cardiovasculare. De asemenea, această activitate sedentară predispune la dureri cronice de spate, de gât şi de umeri. Un studiu apărut în „Analele de Medicină Internă” din SUA a arătat ca statul pe scaun multe ore creşte cu 18% riscul de a muri din cauza bolilor de inimă.

Sedentarismul este asociat şi cu predispoziţia faţă de diabet zaharat de tip 2, faţă de unele tipuri de cancer (colon, endometru) şi cu tromboza venoasă profundă.