Leurda, cel mai bun detoxifiant de primăvară. De ce se numeşte usturoiul ursului

1 shutterstock 391218202 jpg jpeg

Unul dintre cei mai buni detoxifianţi de primăvară, alături de urzici, este leurda. După sezonul rece, în care organismul este privat de vitamine şi nutrimente, această plantă face minuni. Pentru că o găsim proaspătă o perioad scurtă de timp, este bine să profităm de ea şi să o folosim în cat mai multe preparate.

Leurda poate fi folosită în multe mâncăruri: salate diverse, mâncăruri gătite (alături de alte verdeţuri de primăvară: urici, ştevie, untişor), în sosuri, în pesto, cârnaţi etc. De altfel, sub formă de pesto poate fi păstrată la frigider şi până la 6 luni.

Cunoscută pentru rolul ei depurativ şi diuretic, leurda curăţă sângele, ficatul, rinichii şi vezica, stomacul şi intestinele. Se recomandă o cură cu salată de leurdă, timp de 10 zile. 

Planta stimulează sistemul imunitar, iar compuşii pe bază de sulf şi seleniu au o acţiune antitumorală puternică. Pentru prevenirea şi combatarea cancerului se recomandă frunzele de leurdă proaspete, în salată. E un bun vasodilatator, reglează bătăile inimii, tonifică muşchiul inimii, menţine elasticitatea vaselor de sânge şi împiedică formarea cheagurilor. Consumaţi 2 linguriţe de ulei de leurdă de câte 4 ori pe zi, înainte de masă, timp de cel puţin o lună.

Substanţele din leurdă au efecte bronhodilatatoare, expectorante şi antiseptice, care-i ajută foarte mult pe astmatici. Planta are şi substanţe antivirale şi antibiotice şi este foarte bună în tratarea bronşitelor, virozelor, gripelor sau a pneumoniilor.

Ştiai că...

Planta se mai numeşte usturoi sălbatic şi usturoiul ursului, fiindcă e prima plantă consumată de urşi când ies din hibernare, conţine carotenoizi, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru şi proteine. 

Face parte din familia cepei.

Ţine pisicile la distanţă cu mirosul său puternic. dacă te deranjează pisicile din cartier, plantează leurdă în grădină.

În Elveţia, în secolul al XIX-lea, fermierii îşi hrăneau vitele şi cu leurdă. Rezultatul era un laptele uşor aromat, folosit pentru a face o brânză cu aromă de usturoi.

În Germania, există un târg anual dedicat leurdei, organizat în martie şi aprilie, la Eberbach.

Leurda este originară din Europa şi Asia şi este o plantă sălbatică, ce creşte în păduri. Însă, de o perioadă, este şi cultivată.