Leurda, cel mai bun detoxifiant de primăvară. De ce se numeşte usturoiul ursului

1 shutterstock 391218202 jpg jpeg

Unul dintre cei mai buni detoxifianţi de primăvară, alături de urzici, este leurda. După sezonul rece, în care organismul este privat de vitamine şi nutrimente, această plantă face minuni. Pentru că o găsim proaspătă o perioad scurtă de timp, este bine să profităm de ea şi să o folosim în cat mai multe preparate.

Leurda poate fi folosită în multe mâncăruri: salate diverse, mâncăruri gătite (alături de alte verdeţuri de primăvară: urici, ştevie, untişor), în sosuri, în pesto, cârnaţi etc. De altfel, sub formă de pesto poate fi păstrată la frigider şi până la 6 luni.

Cunoscută pentru rolul ei depurativ şi diuretic, leurda curăţă sângele, ficatul, rinichii şi vezica, stomacul şi intestinele. Se recomandă o cură cu salată de leurdă, timp de 10 zile. 

Planta stimulează sistemul imunitar, iar compuşii pe bază de sulf şi seleniu au o acţiune antitumorală puternică. Pentru prevenirea şi combatarea cancerului se recomandă frunzele de leurdă proaspete, în salată. E un bun vasodilatator, reglează bătăile inimii, tonifică muşchiul inimii, menţine elasticitatea vaselor de sânge şi împiedică formarea cheagurilor. Consumaţi 2 linguriţe de ulei de leurdă de câte 4 ori pe zi, înainte de masă, timp de cel puţin o lună.

Substanţele din leurdă au efecte bronhodilatatoare, expectorante şi antiseptice, care-i ajută foarte mult pe astmatici. Planta are şi substanţe antivirale şi antibiotice şi este foarte bună în tratarea bronşitelor, virozelor, gripelor sau a pneumoniilor.

Ştiai că...

Planta se mai numeşte usturoi sălbatic şi usturoiul ursului, fiindcă e prima plantă consumată de urşi când ies din hibernare, conţine carotenoizi, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru şi proteine. 

Face parte din familia cepei.

Ţine pisicile la distanţă cu mirosul său puternic. dacă te deranjează pisicile din cartier, plantează leurdă în grădină.

În Elveţia, în secolul al XIX-lea, fermierii îşi hrăneau vitele şi cu leurdă. Rezultatul era un laptele uşor aromat, folosit pentru a face o brânză cu aromă de usturoi.

În Germania, există un târg anual dedicat leurdei, organizat în martie şi aprilie, la Eberbach.

Leurda este originară din Europa şi Asia şi este o plantă sălbatică, ce creşte în păduri. Însă, de o perioadă, este şi cultivată.



Recente

Clatite americane cu spanac  Sursa foto shutterstock 1956818695 jpg
Tort Raffaello  Sursa foto shutterstock 556387186 jpg
Poza de cover  Importanta asigurarii de calatorie in strainatate Ce trebuie sa stii inainte de a pleca Barbat, aeroport, coridor, laptop, rucsac jpg
Supa crema de spanac  Sursa foto shutterstock 1900603345 jpg
Cum sa selectezi telefoanele mobile pentru fotografii uimitoare ghid complet jpg
a bathing ape ss25 cele mai tari lansari de streetwear (1) jpg
Biscuiti cu cocos si crema de caramel  Sursa foto shutterstock 1315504178 jpg
clickpentrufemei ro imam kurniawan qoGdi3R3ekQ unsplash jpg
pexels heyho 6585753 jpg
Chiftele cu spanac  Sursa foto shutterstock 2025214406 jpg
shutterstock 2452382063 jpg
shutterstock 2277522461 (1) jpg
Mulțumim, Daniela, Emilia și Marian! (2) jpg
Beneficiile utilizării unui cap de manechin cu păr natural pentru practica de hairstyling jpg
Ce instrumente nu ar trebui să lipsească din trusa unui tehnician de unghii jpg
Cornuri in doua culori  Sursa foto shutterstock 31163509 jpg
Clatite cu branza si spanac  Sursa foto shutterstock 1415857712 jpg
2148845995 jpg
Organizarea meselor zilnice pentru femeia modernă cum să folosești eficient lada frigorifică jpeg
Prajtura cu nuca de cocos  Sursa foto shutterstock 1928203232 jpg