Lucruri pe care trebuie să le cureţi constant, pentru a evita apariţia unui incendiu

1 filtru de hota jpg jpeg

Pe lista obiectelor pe care trebuie să le curăţăm constant, se află câteva care pot provoca adevărate dezastre, dacă sunt ignorate.

Un incediu poate izbucni imediat şi poate provoca lucruri înspăimântătoare! Statisticile arată că incendiile casnice sunt cele mai multe, iar detectoarele de incediu şi de fum ar trebui să fie printre „accesoriile‟ care nu ar trebui să lipsească dintr-o casă. Pentru a nu fi victimele unei tragedii, pe lângă recomandările de care trebuie să ţinem cont, în mod normal, (cum ar fi să nu lăsăm aragazul nesupravegheat, să stingem lumânările când nu ne aflăm în casă sau să verificăm în mod regulat cablurile electrice), trebuie să ne îndreptăm atenţia asupra unor obiecte din locuinţă, pe care ar trebui să le ştergem în mod regulat. Iată care sunt acestea! 

Aerisirea uscătorului de rufe

Un uscător de haine nu pare a fi periculos, însă orificiile de aerisire trebuie să fie verificate în mod constant, pentru că în acele zone se pot acumula scame, care pot fi periculoase. Dacă observi scame în exces sau observi miros de mucegai în spatele uscătorului, aeriseşte şi curăţă zona cât mai repede.

Filtrul hotei

Nu doar aragazul lăsat nesupravegheat poate cauza o tragedie, chiar şi filtrele pentru hotă, pline de grăsime, reprezintă un pericol de incendiu. Cu cât filtrul va fi mai curat, cu atât riscul de incendiu va fi mai mic. De accea, este important ca filtrele cu miros să fie înlocuite la fiecare 3 luni, iar hota să fie ştearsă periodic.

Prăjitorul de pâine

Dacă îţi place să mănânci pâine prăjită, iar aparatul de prăjit pâine este favoritul tău din bucătărie, nu uita să cureţi şi resturile rămase în el. Firimiturile din partea de jos a prăjitorului de pâine s-ar putea acumula în timp şi dacă sunt reîncălzite constat, ar putea să provoce fum în întregul aparat.

Radiatorul

Nu doar obiectele inflamabile lăsate în apropierea radiatoarelor pot reprezenta un pericol, ci şi radiatorul în sine. În timp, praful se poate acumula în mod natural în radiator, iar acest lucru reprezintă un pericol, pentru că particulele de praf se pot aprinde rapid, iar căldura poate provoca scântei.

Coşul de fum

Coşurile de fum nu trebuie să fie curăţate în permanenţă, ci de cel puţin o dată pe an. Însă această acţiune este esenţială şi nu trebuie să uităm de ea! În timp, coşurile de fum se pot înfunda sau pot prezenta defecte, care ne pot pune viaţa în pericol. Desfundarea coşului de fum este foarte importantă, înainte de intrarea în sezonul rece.

Sursă foto: Shutterstock