3 boli pe care le poţi lua de la căpuşe

1 69567 original jpg jpeg

Una dintre cele mai periculoase afecţiuni de care te poţi îmbolnăvi este boala Lyme. Aceasta se transmite prin muşcătura de căpuşă. Specialiştii avertizează că în urma muşcăturii de căpuşe poţi să suferi şi de alte maladii grave. Iată care sunt acestea şi cum te poţi feri de ele!

Virusul Powassan

Acesta atacă sistemul nervos. „Este nevoie în general de  24-36 de ore pentru ca prin muşcătura de căpuşă să se transmită boala Lyme. Din păcate,virusul Powassan se instalează la câteva minute după înţepătură“,spune Durland Fish,epidermiolog la Univeritatea Yale. Nu toată lumea muşcată de căpuşe prezintă simptome. Printre semnele care trebuie să te trimită de urgenţă la medic sunt durerea de cap severă,febra şi umflarea capului. Această boală nu are un tratament specific şi este letală la 10% dintre pacienţi.

Babesioza

În urma muşcăturii de căpuşăte poţi alege cu babesioză,afecţiune care provoacă simptome precum transpiraţie abundentă,frisoane,febră mare şi dificultăţi de respiraţie. Testele de sânge ajută doctorii să diagnosticheze această afecţiune. Babesioza cauzează distrugerea membranelor celulelor roşii din sânge.

Anaplasmoza

Se manifestă asemănător gripei (oboseală,dureri de cap). Analizele de sânge care măsoară numărul de trombocite,leucocite şi nivelul enzimelor din ficat sunt utile în stabilirea diagnosticului.

Ce trebuie să faci pentru a ţine căpuşele la distanţă

De fiecare dată când mergi în drumeţii sau când stai la un grătar îmbracă-te cu haine deschise la culoare,pentru a observa din timp dacă o căpuşă se prinde de haine;

Foloseşte un spray antiinsecte – acesta ţine la distanţă căpuşele tip de 4 până la 8 ore;

Stai departe de locurile ierboase şi mergi doar pe potecile din păduri;

Fă duş de fiecare dată după ce stai în aer liber şi spală-ţi hainele.

Credit foto:www.rodalenews.com