4 semne surprinzătoare care pot indica afecţiuni serioase

1 74795 original jpg jpeg

Există numeroase simptome, care doar în urma unor ivestigaţii amănunţite pot indica boli grave de sănătate. De aceea, este foarte important să mergi la medic de la primele semne care te avertizează ceva este în neregulă.

Simptom:pofta de lucruri necomestibile

Afecţiune posibilă:anemie

Dacă ţi-ai pierdut pofta de mâncare,dar ai un apetit crescut pentru gheaţă,nisip ori piatră există riscul să suferi de anemie,arată un studiu realizat de cercetători francezi,publicat în 2005 în „Jurnalul American de Medicină“. Tulburarea poartă denumirea de pica şi numele bolii provine de la un gen de păsări care mănăncă astfel de lucruri necomestibile.

Dr. Hemant Thacker,medic la Jaslok Hospital,din India,spune că asocierea dintre un deficit de fier şi pofta de gheaţă,cretă şi vopsea nu a fost stabilită ştiinţific. „Simptomul dispare atunci când problema este abordată,cu excepţia cazului în care există o întârziere şi pica se transformă într-un obicei“,explică medicul. Aproximativ 44 % din persoanele anemice tânjesc după gheaţă.

Simptom:cleptomanie

Afecţiune posibilă:demenţă

Potrivit unui studiu publicat în publicaţia „JAMA Neurologie“,un dobândit îndemn de a fura este unul dintre primele semne cunoscute ale demenţei. „Atunci când o persoană începe să dezvolte demenţa,regiunea creierului,denumită cortex şi care controlează judecata socială,funcţionează defectuoas. O persoană sănătoasă este în măsură să-şi controleze pornirile,spre deosebire persoanele afectate de această afecţiune“,explică dr. Yusuf Matcheswalla,profesor de psihiatrie,la Grant Government Medical College. Acesta mai spune că termenul de demenţă este folosit pentru a descrie afectarea memoriei,comunicării şi gândirii şi că aceasta poate fi prevenită cu o dietă echilibrată cu multivitamine,în special E,B12 şi acid folic.

Simptom:respiraţie urât mirositoare

Afecţiune posibilă:disfuncţie erectilă

Dacă la prima vedere respiraţia urât mirositoare este un semn al igienei orale deficitare,specialiştii avertizează că halena ar putea indica o boală la ficat.

Când suferă de cetoacidoză diabetică,organismul este incapabil să folosească glucoza pe post de sursă de energie. Ca un produs secundar,organismul produce cetonă care conduce la apariţia unei respiraţii urât mirositoare,potrivit Insitutului Naţional al Sănătăţii. Cetoacidoza diabetică este o afecţiune care pune în pericol viaţa,dacă aceasta nu este diagnosticată la timp.

Dr. Rajan Bhonsle,medic la KEM Hospital,India spune că „dacă ficatul este compromis şi nu funcţionează optim,este afectat libidoul şi erecţia. Prin urmare,un ficat care nu funcţionează aşa cum trebuie ar putea provoca o disfuncţie erectilă,iar respiraţia urât mirositoare poate fi un semn care te avertizează că ai o problemă de sănătate“.

Simptom:frisoane bruşte

Afecţiune posibilă:hipotiroidism

Simţi un fior,chiar şi când stai la soare? Ar putea fi un semn al glandei tiroide care nu funcţionează aşa cum trebuie,sugerează cercetătorii de la Universitatea Southern Illinois. Prin urmare,la cel mai mic semn,mergi la medic pentru investigaţii.