5 semne şi simptome care anunţă boli genitale

1 70981 original jpg jpeg

De la mâncărimi şi mirosuri ciudate în zona intimă până la sângerări anormale, femeile se confruntă cu numeroase probleme ginecologice. Iată care sunt cele mai comune neplăceri şi cum poţi să le rezolvi!

Prezenţa unei umflături

Umflătura poate însemna foarte multe lucruri,dar este posibil să nu fie ceva serios,spune medicul ginecolog Alyssa Dweck. Prezenţa acestei umflături ar putea fi de la un fir de păr crescut sub piele ori un chist sebaceu (o leziune sub piele),spune Dweck. Compresele calde sunt o bună metodă de apărare,dar poţi aplica şi o cremă cu hidrocortizon,dacă ţi se pare că zona este inflamată,spune ea. În cazul în care umflătura începe să doară,mergi la medic,deoarece poate fi vorba de o infecţie.

Miros înţepător

Acest miros ar putea avea foarte multe cauze,motiv pentru care este important să ajungi la medic urgent. Dacă este vorba de o secreţie urât mirositoare,ar putea fi o infecţie bacteriană,cum sunt vaginita bacteriană sau tricomoniaza,spune medicul ginecolog Mary Jane Minkin. În acest caz,este nevoie de un tratament cu antibiotice pentru tratarea infecţiei. Pentru această problemă poate fi de vină şi un tampon uitat sau un prezervativ blocat. Nu trebuie însă să-ţi faci griji! Medicul te va ajuta să le înlături.

Sângerezi,deşi nu eşti la menstruaţie

Dacă te afli în această situaţie,ar putea fi doar un dezechilibru hormonal. Dar,este important să nu amâni vizita la medic,întrucât sângerările anormale pot fi semn de infecţie,sarcină sau pot semnala prezenţa unui polip pe colul uterin. Dacă sângerarea are loc după sex sau este însoţită şi de secreţii,ar putea fi vorba de o boală cu transmitere sexuală. Medicul este singurul care te poate testa pentru gonoree şi chlamydia.

Ai mâncărimi

O mâncărime recurentă,în special cu secreţii,ar putea fi un semn al unei infecţii,cum este vaginita bacteriana. Dar dacă ai încercat tratarea şi încă nu ai scăpat de mâncărime,ar putea fi o reacţie a pielii la săpun sau chiar detergent.

Ai secreţii abundente

Altfel de secreţii pot însoţi diferite probleme de sănătate. Dar nu trebuie să intri în panică dacă acestea se întâmplă rar. Dacă însă observi o modificare a culorii,consistenţei,mirosului acestor secreţii,mergi la medic.