Alimente care te ajută să combaţi anemia

1 65588 original jpg jpeg

Femeile sunt cele mai afectate de anemie. Aceasta apare atunci când numărul de globule roşii din sânge este scăzut, iar hemoglobina scade sub normal.

Hemoglobina este formată din fier şi proteine. Ambele elemente sunt necesare pentru furnizarea oxigenului şi substanţelor nutritive în corp. Simptomele anemiei includ o senzaţie de furnicături pe mâini şi picioare,depresie,pierderi de memorie,oboseală şi slabiciune. Unele dintre principalele cauze ale anemiei sunt deficienţă de fier,vitamina B12 sau acidul folic.Un plan de dietă sănătoasă este foarte importantă dacă suferi de anemie. Aceasta trebuie să includă alimente care conţin vitamina B12,fierşi acid folic.

Iată 5 alimente care te ajută să combaţi anemia:

Fasolea

Toate soiurile de fasole conţin sursă mare de fier,dar trebuie să le prepari în mod corespunzător pentru a obţine beneficii. Fasolea conţine acid fitic care blochează absorbţia fierului. Cel mai bun mod de a reduce conţinutul de acid fitic este să se înmoaie fasolea peste noapte în apă caldă înainte de a le găti.

Când vine vorba de fierul pe care îl luăm din fasole,soia ajunge în fruntea listei. Doar o ceaşcă de soia fiartă îţi oferă jumătate din necesarul zilnic recomandat de acest mineral. În plus,soia este un aliment cu un conţinut scăzut de grăsime şi are multe proteine care ajută la diminuarea

.

Pâinea din cereale integrale

Pâinea din cereale este o sursă bună de fier,de care organismul are nevoie pentru a lupta împotriva deficitului de fier. În timp ce,cerealele integrale au un conţinut mare de fier,acesta are,de asemenea,inhibitori de fier sub formă de acid fitic,care se reduc automat prin fermentarea boabelor.  

Doar o felie de pâine din cereale oferă corpului aproximativ 6 % din necesarul zilnic de fier. Pâine este îmbogăţită cu substanţe nutritive suplimentare care pot ajuta organismul în lupta împotriva multor boli şi de a restabili funcţiile biologice sănătoase.

Carnea roşie

Carnea roşie,cum este cea de vită şi de porc,conţine o cantitate mare de fier,care este mai uşor de absorbit de organism. Ficatul este cea mai bună opţiune pentru a stimula sângele cu fier şi vitamine B. Potrivit unor cercetări,ficatul de vită are mai mult de 60 % din necesarul de fier şi vitamina B 12,de care ai nevoie zi de zi.

Ouăle

Alimentele cu o mulţime de antioxidanţi,precum şi alimente bogate în proteine,cum ar fi ouăle,ne ajută să beneficiem de vitaminele necesare. Ouăle conţin substanţe nutritive dietetice cu foarte puţine calorii. Un ou mare conţine aproximativ 1 mg de fier,care prevede circa 7% nutrienţi admişi. Consumul regulat de ouă ajută la construirea articulaţiilor puternice şi a oaselor.

Untul de arahide

Untul de arahide conţine fier,iar doar două linguri de unt de arahide conţine 0,6 mg de fier. Femeile au nevoie zilnic de 18 mg de fier. Un sandwich cu unt de arahide,împreună cu un pahar de suc de portocale,este suficient. Vitamina C din sucul de portocale va creşte absorbţia fierului din untul de arahide. Dacă nu îţi place gustul de unt,alege ca gustare nişte arahide.