Cancerul ovarian, o afecţiune din ce în ce mai frecventă

Deşi este inclus în categoria bolilor rare, numărul persoanelor ce suferă de această afecţiune este din ce în ce mai mare în ţara noastră. Află care sunt simptomele care ar trebui să te pună pe gânduri!
Dacă în cele mai multe ţări europene se înregistrează în medie 6,1 cazuri la 100 de mii de locuitori,în România numărul femeilor bolnave de această maladie este mult mai mare,respectiv 10,3 cazuri la 100 de mii de locuitori. Acest lucru se datorează atât din cauza slabei informări asupra simptomelor bolii,dar şi din cauză că acest tip de cancer este greu de depistat simptomele lui fiind comune cu a altor afecţiuni.
Există diferite tipuri de cancer ovarian :
- Cea mai frecventă formă o reprezintă carcinomul epitelial care se dezvoltă din celulele de la suprafaţa ovarului (din epiteliu).
- Al doilea tip de cancer ovarian ca frecvenţă este reprezentat de tumorile cu celule germinale care se dezvoltă din celulele ovariene care produc ovulele.
- Al treilea tip de cancer ovarian,tumorile stromale,este rar şi se dezvoltă din ţesutul de susţinere al ovarului.
Care sunt factorii de risc
Sunt anumiţi factori care ridică riscul de apariţie a cancerului ovarian. Cei mai frecvenţi sunt vârsta înaintată,femeile peste 50 de ani trebuind să fie mai atente cu sănătatea lor,istoricul familial,menopauza târzie,prima sarcină după 30 de ani şi prezenţa unui cancer de sân.
Ce simptome are
Din nefericire,cele mai multe cazuri de cancer ovariansunt diagnosticate în stadii avansate,atunci când şansele de vindecare sunt destul de reduse. Simptomele apar târziu,atunci când boala a avansat,motiv pentru care este indicat să-ţi faci măcar o dată pe an un control medical general. Simptomele care ar trebui să te îngrijoreze sunt:
- Dureri abdominale sau pelvine
- Modificări ale tranzitului intestinal (diaree sau constipaţie)
- Modificări urinare
- Sângerări vaginale neobişnuite
- Dureri în timpul contactului sexual
- Pierdere în greutate
- Oboseală,astenie
Cum se diagnostichează
Diagnosticul se pune în urma efectuării unei ecografii abdominale sau transvaginale sau după un RMN. De asemenea,se mai poate efectua o biopsie,în urma căreia să fie analizate probe de ţesut tumoral,dar şi teste de sânge care să evidenţieze prezenţa unui marker tumoral.
Citeşte şi: