Căpuşe, ţânţari, viespi: cum te protejezi de înţepăturile lor

1 69567 original jpg jpeg

E sezonul când insectele se activează. În majoritatea cazurilor, înţepăturile şi muşcăturile produc o reacţie locală, dar pot să apară reacţii mai grave în cazul persoanelor sensibile.

Muşcăturile de ţânţar

Ttamponează cu amoniac sau cu ulei de lavandă locul dureros -şi vei scăpa şi de mâncărime,şi de umflături. Uleiul esenţial de lavandă amestecat cu un pic de spirt medicinal şi aplicat pe locul dureros va ţine departe ţânţarii pe tot restul nopţii.

Muşcăturile de căpuşă

Căpuşele,dacă rămân ataşate pe piele mai mult de 36 de ore şi dacă sunt infectate cu o bacterie specifică,pot transmite la om Borelioza sau boala Lyme. Una din primele manifestări ale muşcăturilor constă  în  apariţia unei pete roşii-eritem cronic migrator-,care nu „mănâncă”  şi care se extinde,ajungând ca un inel roşu în jurul unui punct central. Căpuşele trebuie îndepărtate imediat de pe piele pentru a reduce riscul de transmitere a acestei afecţiuni serioase. Foloseşte o pensetă,  prinde căpuşa cât mai aprope de nivelul pielii,ca să nu îi striveşti abdomenul.

Înţepături de viespe

Dacă ai fost înţepată de o viespe sau de o albină,iată ce ai de făcut:îndepărtează  insecta de pe piele,folosind un obiect cu margine fermă-un card,spre exemplu-,  cu care să dai la o parte musafirul nepoftit. Dacă acul e vizibil,îndepărtează-l cu o pensetă dezinfectată în prealabil. După ce viespea a fost alungată,  locul trebuie dezinfectat cu apă şi săpun,apoi cu  soluţie antiseptică.  Răspândirea veninului poate fi stopată prin aplicarea gheaţii sau a unui obiect rece. Pentru a reduce inflamaţia locală,poţi  aplica apoi calamină sau  cremă  cu corticoid. Dacă inflamaţia e persistentă,la recomandarea medicului sau farmacistului,poţi să urmezi un  tratament cu antihistaminice,timp de o săptămână.

Înţepături de păianjen

Înţepăturile de păianjen pot duce la inflamaţii,uneori dureroase. Spală zona cu apă şi săpun,apoi dezinfectează.  În climat temperat,singura complicaţie posibilă ar fi o infecţie locală – caz în care e bine să consulţi un doctor.