Cauzele insomniilor pe timp de vară

1 69247 original jpg jpeg

Anotimpul cald nu deschide doar sezonul concediilor, ci şi pe cel al insomniilor. În timpul nopţilor fierbinţi de vară 1 din 3 persoane are probleme cu somnul, ceea ce duce la acumularea senzaţiei de oboseală de pe parcursul zilei.

Află care sunt cauzele apariţiei insomniilor şi cum le poţi combate!

Creşterea tensiunii arteriale provoacă insomnii

Cardiacii sunt cei mai afectaţi de temperaturile ridicate din perioada verii. Soarele arzător poate duce la creşterea tensiunii arteriale,ceea ce declanşează ameţeli,bătăi neregulate ale inimii,dificultăţi de respiraţie sau o senzaţie persistentă de urechi înfundate. Pentru ca nopţile albe să nu devină o rutină în perioada verii,este bine să-ţi verifici în mod constant valoarea tensiunii arteriale şi şă mergi la medic dacă problemele persistă.

Citeşte şi:

Cum scapi de insomnie

Alimente care te scapă de insomnie

Migrenele,vinovate de lipsa somnului

Tot soarele este vinovat de apariţia insuportabilelor dureri de cap care-ţi alungă somnul. El creşte presiunea intracraniană,ceea ce duce la declanşarea migrenelor,intensitatea durerii fiind mai mare seara. Pentru a le preveni şi a avea astfel un somn liniştit,evită să ieşi din casă la orele amiezii,atunci când soarele este mai puternic. Dacă eşti nevoită totuşi să o faci,acoperă-ţi capul cu o pălărie,care te va proteja de razele nemiloase.

Cofeina în exces agravează stările de agitaţie

În zilele caniculare îţi este în permanenţă sete,iar un pahar de suc acidulat rece pare soluţia cea mai la îndemână ca să te răcoreşti. Ei bine,aproape toată băuturile carbogazoase conţin cofeină,iar 2-3 pahare de suc pe zi,adăugate la nelipsitele ceşti de cafea,provoacă stări de nelinişte. Nici berea sau alte băuturi răcoritoare ce conţin alcool nu sunt recomandate pentru a potoli setea. „Alcoolul şi cafeaua pot provoca insomnia,deoarece cafeaua este un energizant,iar excesul de alcool te face să te trezeşti des noaptea şi produce mahmureală câteva ore mai târziu “,explică Dorina Jejeran,medic specialist psihiatrie din cadrul Hyperclinicii Medlife Timişoara. În plus,cofeina şi alcoolul te deshidratează,provocând dureri de cap şi stări de ameţeală care vor agrava insomniile.