Ce afecţiuni ale pielii nu trebuie să ignori

1 69711 original jpg jpeg

Pielea neuniformă, petele întunecate, furunculele şi bronzarea uşoară a pielii nu duc întotdeauna la acnee şi coşuri. Medicii avertizează că în spatele acestor semne pot sta boli grave. Iată care sunt acestea!

Negii

Sunt excrescenţe mici,aspre,care apar de regulă pe braţe şi pe picioare,atât la copii,cât şi la adulţi. Aceştia sunt cauzaţi de o infecţie virală cu virusul papiloma uman (HPV). Negii de pe organele genitale şi zonele anale se pot transmite sexual. Pentru că sunt contagioşi,trebuie trataţi,chiar dacă sunt benigni. Anumite tipuri de HPV au fost asociate cu cancerul de col uterin.

Varicela sau vărsatul de vânt

Este o boală extrem de contagioasă cauzată de virusul varicelo-zosterian (VZV). De obicei,se produce o erupţie pe piele sub formă de vezicule cu cruste. Boala se mai manifestă şi prin febră şi oboseală. La adulţi,afecţiunea poate lăsa în urmă pete şi cicatrici. Netratată la timp,aceasta poate avea consecinţe foarte grave asupra sănătăţii.  

Pielea bronzată

Bronzarea uşoară,fără expunerea la soare,poate semnala deficit de vitamina B-12,o tiroidă leneşă sau glandă suprarenală hipoactivă (boala Addison).

Acneea

Este o problemă foarte frecventă a pielii,ignorată de cele mai multe ori de părinţi,deoarece este considerată o parte a maturizării copilului. Acneeanetratată poate duce la cicatrici permanente şi mutilare a feţei. Acneea severă,rezistentă la tratament,poate fi un semn de dezechilibru hormonal la fete.

Rozaceea

Este o boală de piele care se caracterizează prin eritem (roşeaţă).  Stresul,lumina soarelui,alimentele condimentate,alcoolul şi produsele de îngrijire a pielii pot agrava sau declanşa această afecţiune.

Dermatoze induse de steroizi topici

Acestea sunt probleme ale pieliicare apar ca urmare a utilizării necontrolate de creme cu steroizi,fără supravegherea dermatologului. Acnee severă,creşterea părului facial la femei,subţierea pielii,vase de sânge vizibile,vergeturi şi infecţii fungice sunt unele dintre simptomele care apar ca urmare a utilizării cremelor cu steroizi timp îndelungat.

Acanthosis nigricans

Este o afecţiune cutanată,caracterizată prin pete maro închise,localizate din loc în loc,în zone precum gât,axile,zona inghinală,coate,genunchi,degete şi sub ochi. Această afecţiune este frecvent asociată cu diabet zaharat (de tip 2) şi cu sindromul ovarelor polichistice. În cazuri rare,poate fi un semn al cancerului de plămâni,esofagian sau de sân.

Ocronoza exogenă

Aceasta este o afecţiune a pielii care apare din cauza utilizării necontrolate timp îndelungat a medicamentelor de albire a pielii,denumite hidrochinone. Hidrochinona este de obicei prezentă în cremele de deschidere a culorii pielii şi este sigură pentru durate scurte de tratament.Recente

Ratatouille Sursa foto shutterstock 1664054827 jpg
shutterstock 1836252643 jpg
Suleiman Magnificul, lalele foto  Shutterstock jpg
ClickPentruFemei (4) (6) jpg
avion sursa  Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
Prajitura cu mere Sursa foto shutterstock 376258168 jpg
Grup de drumeti langa lac JPG
40 de ani jpg
Pensule machiaj jpg
Supa de linte Sursa foto shutterstock 309501530 jpg
Ce sa nu faci cand ai buzele crapate Sursa foto shutterstock 1846727497 jpg
manichiura 3D 2023 shutterstock 1720295548 jpg
canapea si flori shutterstock 204510988 jpg
cadouri de casa noua shutterstock 755663365 jpg
Mituri despre igiena feminina Sursa foto shutterstock 1254137329 jpg
Mancare fructe bautura jpg
Curatenia d eprimavara Sfaturi utile 624621179 jpg
Prajitura mozaic cu biscuiti Sursa foto shutterstock 2017645007 jpg
avocado jpg