Ce este Tulburarea de Stres Post-Traumatic şi cum scapi de ea?

1 72801 original jpg jpeg

Stresul post-traumatic este o tulburare care se dezvoltă după ce experimentăm un eveniment pe care îl percepem ca fiind unul periculos, şocant sau înfricoşător, precum un accident grav de maşină, rănirea sau moartea unei persoane drage etc.

În opinia specialiştilor,atunci când experimentăm un asemenea eveniment,trauma este resimţită atât la nivel psihologic,cât şi fiziologic. Organismul nostru declanşează instantaneu un mecanism de “luptă sau fugi”,iar acesta este apoi retrăit la aceeaşi intensitate sau una asemănătoare,chiar şi ani de zile după incident. Datorită acestui mecanism de auto-protecţie,multe persoane reuşesc să îşi revină în mod natural după acel eveniment traumatizant. În cazul în care şocul este mult prea mare,iar persoanele în cauză resimt stresul şi sunt în continuare speriaţi chiar dacă pericolul a trecut,atunci suferă de stres post-traumatic. La ora actuală,singura metodă creată special pentru tratarea stresului post-traumatic este Tehnica Rewind,care se foloseşte de puterea minţii pacientului pentru a rescrie datele evenimentului producător de stres şi pentru a-l descărca de emoţia negativă.

 Două moduri de răspuns la stres

“Sistemul nervos cunoaşte două moduri automate sau reflexive de a răspunde la evenimentele stresante. În primul rând,prin mobilizare,atunci când inima începe să bată tare,tensiunea arterială creşte,muşchii se contractă,creşte rezistenţa şi viteza de reacţie. În acest caz,odată ce pericolul a trecut,sistemul nervos calmează corpul,scade frecvenţa cardiacă şi se revine la echilibru. În al doilea rând,există imobilizarea. Aceasta se produce atunci când persoana se confruntă cu o cantitate copleşitoare de stres şi,deşi reacţia iniţială de mobilizare trece,acesta rămâne “blocat”. (...)"



Recente

femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg
medic  foto   Shutterstock jpg
Paste cu sos pesto  Sursa foto shutterstock 156789950 jpg
Cum se curăță ecranul televizorului jpg
nuntă  foto   Shutterstock jpg
Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg