Ce nu ştiai despre pilulele contraceptive

1 68595 original jpg jpeg

Studiile arată că majoritatea femeilor din Europa, cu vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani, folosesc sau au folosit anticoncepţionale. În România, 14% din femei folosesc pilulele contraceptive. Destul de controversate, anticoncepţionalele au atât efecte pozitive, cât şi negative asupra organismului.

Pe lângă faptul că oferă protecţie împotriva unei sarcini nedorite,anticoncepţionalele au şi alte beneficii asupra organismului:reglează menstruaţia,tratează durerile care insostesc menstruaţia,previn anemia,sarcinile extrauterine şi chisturile ovariene,tratează acneea şi seboreea.  

 Interacţionează cu alte medicamente Există anumite medicamente care pot interacţiona cu pilulele contraceptive,conducând la scăderea eficienţei acestora. Spre exemplu,unele antibiotice cu gamă largă de întrebuinţare,precum penicilina,cefalosporina,tetraciclina,izoniazida,rifampicina,prizaninamida şi streptomicina pot anula acţiunea anticoncepţionalelor. De asemenea,trebuie administrate cu precauţie medicamentele:recomandate în tratamentul tulburărilor de somn (fenobarbital,primidon,fenitoin etc);antifungice,în special cele administrate pe cale orală (griseofulvin,flucitozina,ketoconazol,fluconazol etc);pentru diabet (pioglitazona,byetta),pentru anxietate (diazepam,temazepam) şi antidepresive (antideprin,doxepin,ludiomil etc).   

Scad apetitiul sexual

Cercetătorii de la Universitatea Heidelberg din Germania au găsit o legătură între contracepţia hormonală şi disfuncţiile sexuale ale femeilor,adesea cauzate de apetitul sexual. În urmă unui studiu realizat pe 1806 de femei,oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că anticoncepţionale scad nivelul de testosteron,hormon responsabil cu apariţia libidoului.

Contracepţia orală acţionează asupra densităţii osoase,mai ales în cazul femeilor tinere,potrivit cercetătorilor americani. Cele mai expuse sunt femeile,cu vârstă cuprinsă între 19 şi 30 de ani,care iau anticoncepţionale de mai bine de 2 ani sau ale căror pilule au doze mici de estrogen. În urma studiului la care au participat pste 600 de voluntare,s-a descoperit că femeile care luau anticoncepţionale,aveau densitatea în coloană vertebrală mai mică cu 5,9%,în comparaţie cu cele care nu se protejau astfel de sarcinile nedorite.