Ce să faci dacă ai pietre la fiere. Când trebuie să-ţi faci griji

1 63228 original jpg jpeg

Una din două persoane suferă de litiază biliară - adică are pietre la fiere. Chiar dacă afecţiunea e frecventă, nu înseamnă că trebuie neglijată. Iată ce să faci dacă ai pietre la fiere.

Calculii biliari, adică pietrele la fiere,  îţi provoacă adesea durere,iar în anumite situaţii îţi pot pune chiar şi viaţa în pericol. De aceea,e bine să urmezi un tratament de îndată ce ai aflat de existenţa lor.

Ce să faci dacă ai pietre la fiere - Cum se formează

În general, pietrele la fiere sunt urme de colesterol care rămân ataşate pe pereţii vezicii biliare. Pe lângă acest tip de pietre,mai există alte două tipuri:pietrele roşii sunt formate din celule roşii descompuse,iar pietrele negre sunt reziduri rezultate în urma unei infecţii ale bilei.

Sunt mai frecvente în rândul persoanelor care au scăzut repede în greutate într-un termen scurt, la persoanele obeze,sau a celor care au avut rude cu pietre la fiere, această afecţiune având şi o bază genetică.

Ce să faci când ai pietre la fiere şi când trebuie să-ţi faci griji

Dacă te întrebi ce să faci dacă ai pietre la fiere, e bine să ştii că aproape toată lumea are mici depuneri de pietre pe pereţii vezicii biliare,dar cele mai multe au dimensiunea unui fir de nisip şi nu cauzează nici o problemă de sănătate. Lucrurile se complică în momentul în care piatra se măreşte. Atunci apar dureri puternice în partea laterală a abdomenului,iar in unele cazuri durerea iradiază în zona spatelui.

De asemenea,în cazuri severe,te poţi confrunta cu frisoane,febră,sau pigmentarea suprafeţei ochiului,simptome care ar trebui să te trimită de urgenţă la doctor.

Citeşte şi:

Detoxifierea de toamnă

Cele mai bune alimente pentru o detoxifiere rapidă

Ce să faci dacă ai pietre la fiere - Cum le tratezi

Dacă pietrele au dimensiuni mari,cel mai probabil vor trebui îndepărtate în mod chirurgical. Operaţia este uşoară dacă alegi metoda laparoscopică,însă în acest caz bila trebuie îndepărtată cu totul. Este bine să tratezi din timp pietrele la fiere, întrucât fără interveţia medicului se poate ajunge la blocarea funcţiei pancreasului,ceea ce va duce la inflamarea acestuia.