Culoarea ochilor îţi arată riscul de boli

1 69672 original jpg jpeg

Se spune că ochii sunt oglinda sufletului. Fie că îi ai căprui, negri, verzi ori albaştri, ochii pot spune foarte multe despre tine, mai ales cum stai cu sănătatea.

Oamenii cu ochi negri sunt mai susceptibili să aibă cataractă

O ceaţă care apare pe pupila ochiului este un semn comun al cataractei,o afecţiune care afectează vederea odată cu înaintarea în vârstă. Potrivit unui studiu realizat în 2000 şi publicat în „Jurnalul American de Oftalmologie“,persoanele cu ochi negri au un risc de 1.5-2.5 ori mai mare de a suferi de cataractă. Protejarea ochilor de razele ultraviolete este una dintre metodele de prevenire a acestei afecţiuni. Cercetătorii recomandă să faci băi de soare cu ochii închişi.

Cei cu ochi căprui risc crescut de vitiligo

Oamenii de ştiinţă spun că apariţia petelor pe piele este mai frecventă la persoanele cu ochi căprui. Potrivit unui studiu realizat în 2012,din cei aproape 3.000 de participanţi la cercetare cu vitiligo,27% aveau ochi albaştri,30% ochii verzi,iar 43% ochii căprui.

Melanomul este mai frecvent la persoanele cu ochi albaştri

Variaţiile celor două gene specifice,TYR şi OCA2,care joacă un rol în în colorarea ochilor în albastru,cresc riscul apariţiei melanomului. Prin urmare,oamenii cu ochii albaştri riscă să sufere de cancer de piele.

Persoanele cu ochi negri pot fi mai sensibile la alcool

Dacă ai ochii negri sau căprui,ar fi bine să bei mai puţin faţă de prietenii tăi cu ochii albaştri sau verzi. Asta spune un studiu publicat în 2001. Cercetătorii au emis ipoteza că oamenii cu ochi negri au un risc crescut de a abuza de alcool.

Femeile cu ochii negri rezistă mai bine la durere

Oamenii de ştiinţă au descoperit că femeile cu ochii negri  au o toleranţă mai mare pentru durere şi disconfort. Un grup mic de femei au fost studiate înainte şi după naştere,iar cele cu ochi negri au făcut cu brio faţă momentului.  

Schimbarea culorii ochilor,semn rău

Dacă observi o înroşire pe albul ochilor,este posibil să suferi de o alergie nediagnosticată. În cazul în care aceasta se îngălbeneşte,este posibil să ai probleme cu ficatul. De aceea,nu amâna vizita la medic.