Cum tratezi corect herpesul

1 63972 original jpg jpeg

Odată ce virusul care declanşează neplăcerea a pătruns în corp apar, de obicei după câteva zile,băşici la nivelul buzelor sau al zonei genitale. Poţi trece mai uşor peste această problemă dacă ţii cont de următoarele lucruri.

Dintre cele 8 tipuri cunoscute de herpes,cele mai comune sunt:herpes simplex tipul 1 (HSV-1) şi herpes simplex tipul 2 (HSV-2). Tipul 1 este asociat,de obicei,cu infecţii la nivelul buzelor şi se manifestă prin furnicături în jurul gurii şi apariţia unor coşuri mici şi roşii,care se transformă ulterior în băşici. Virusul tipul 2 afectează zona genitală,ducând la apariţia unor vezicule,care produc în timp un disconfort din ce în ce mai mare.

De ce apare şi cum se manifestă

Stresul,oboseala,sistemul imunitar scăzut,alergiile alimentare,sarcinaşi variaţiile hormonale se numără printre cele mai comune cauze care declanşează virusul herpetic. Infecţia de tipul 1,care apare de obicei în copilărie,nu imunizează organismul împotriva celei dată de tipul 1. În general,erupţia de la nivelul buzelor durează în jur de o săptămână,după care băşicile se usucă,adesea fără tratament,şi se transformă într-o crustă,care se desprinde fără să lase cicatrice.

Pe de altă parte,o persoană infectată cu virusul de tip 2 poate să nu aibă niciun simptom,dar posibilitatea de transmitere a virusului prin contact sexual este destul de mare. Uneori,apar semnale care transmit existenţa acestuia – febră,dureri de cap,usturime la urinat,arsuri şi înţepături la nivel local. Veziculele genitale se cicatrizează mai greu şi,de multe ori,rămâne în locul lor o leziune,adesea dureroasă,fapt pentru care poate fi nevoie de un tratament special,îndelungat.

Citeşte şi:

Cele mai bune arme contra herpesului

Sfaturi utile care previn apariţia herpesului

Ce e de făcut

În cazul herpesului bucal se poate face un tratament local cu un unguent ce conţine substanţe antivirale (spre exemplu,aciclovir),care,deşi nu omoară virusul,grăbeşte vindecarea erupţiei. Pentru tulpinile reziste la aciclovir se pot folosi medicamente pe bază de famciclovir sau valaciclovir.

Astfel de substanţe se folosesc şi în cazul virusului simplex 2,împreună cu suplimente pe bază de plante,fiindcă măresc capacitatea organismului de a lupta împotriva infecţiei. Aceste tratamente nu pot preveni recidivele,dar pot grăbi vindecarea leziunilor,de aceea dr. Cristina Dumitrescu,de la Reţeaua privată de sănătate Regina Maria,recomandă folosirea lor de la primele simptome ale bolii (senzaţie de usturime,furnicături,arsuri),cel mai adesea în primele 12-24 de ore.

Sfatul specialistului

Dr. Cristina Dumitrescu,medic specialist dermatologie – venerologie,Reţeaua privată de sănătate Regina Maria,tel:021.9268

Odată contractată infecţia,virusul Herpes simplex persistă în organism pentru tot restul vieţii în stare latentă la nivelul ganglionilor nervoşi senzitivi şi se poate reactiva ori de câte ori imunitatea este mai scăzută. Însă,există o serie de lucruri pe care le poţi face pentru a împiedica recidiva herpetică,pentru a grăbi vindecarea leziunilor şi chiar pentru a preveni manifestarea virusului. În primul rând,este important să-ţi menţii imunitatea crescută. Dacă virusul se declanşează,nu stoarce şi nu traumatiza herpesul,fiindcă se pot forma cicatrici,iar zona poate fi expusă altor tipuri de suprainfecţii. În plus,în cazul în care te confrunţi cu herpesul bucal,schimbă des periuţa de dinţi,fiindcă aceasta poate intra în contact cu leziunile herpetice,devenind o sursă de reinfectare.