Durerile abdominale: când trebuie mers la medic

1 74164 original jpg jpeg

De cele mai multe ori, funcţia durerii este de alarmare asupra prezenţei unei tulburări potenţial dăunătoare pentru organism.

Durerile articulare,prezente şi la tineri

Peste 200 de boli pot afecta articulaţiile,multe dintre acestea fiind reprezentate de bolile reumatice cronice,simptomul principal fiind durerea. Unele dintre acestea sunt de tip degenerativ,cum este artroza,boală ce apare în cadrul procesului de îmbătrânire la nivel articular. În perioadele de crize,se poate recurge la tratament local şi/sau general cu antiinflamatoare,decontracturante musculare şi antialgice.

Alte boli ale articulaţiilor sunt cele inflamatoare precum poliartrita reumatoidă şi spondilita anchilozantă. La tineri se întâlnesc mai ales forme de reumatism infecţios sau autoimun. În bolile inflamatoare articulare,durerea apare mai ales noaptea;este accentuată în repaus şi cedează la mişcare. Articulaţiile afectate sunt umflate şi uneori calde. În astfel de boli,este nevoie de urmarea tratamentului de fond.

1 din 5 adulţi are dureri de spate

Una dintre suferinţele care aduc frecvent oamenii la medic este durerea de spate,favorizată de factori precum suprasolicitarea coloanei,căratul de greutăţi,poziţia incorectă,întinderea musculară,afecţiunile degenerative,tasarea vertebrelor,hernia de disc,artrita şi artroza. Există mai multe tipuri de dureri de spate,clasificate,după tipul lor (mecanice,inflamatoare) sau după localizare (cervicalgie – la nivelul gâtului,care iradiază sau nu spre cap,umăr şi mâini;lombalgie – în zona lombară;dorsalgie – în regiunea dorsală;durerea pe traiectul unui nerv sciatic).

Statisticile arată că 1 din 5 adulţi are are dureri lombare care durează de mai mult de 3 luni. În cazul în care durerile nu cedează,este nevoie de prezentarea la medic,pentru aflarea cauzei care a dus la producerea durerilor de spate. Dacă disconfortul este intens,medicul va prescrie diverse medicamente (antiinflamatoriile nonsteroidiene şi steroidiene,antialgicele,relaxantele musculare). De multe ori,poate fi nevoie de şedinţe de fizio-şi kinetoterapie. Se vor evita menţinerea poziţiilor fixe pe perioade lungi (statul de scaun) şi activităţile care suprasolicită coloana vertebrală.