Durerile de cap – de ce nu trebuie ignorate

cpf jpeg

Te doare frecvent capul? Specialiştii avertizează că durerile de cap cronice pot fi un indicator al unor probleme grave de sănătate. Din acest motiv, nu trebuie să le ignori!

Migrenele

O migrenă este adesea experimentată ca o durere de cap unilaterală cu intenstate moderată până la severă,fiind însoţită deseori de senzaţia de greaţă. Aceasa se înrăutăţeşte după orice activitate fizică. De regulă,femeile sunt mai afectate decât bărbaţii de migrene;apare o dată pe săptămânp sau o dată pe an;durează câteva ore sau chiar 2-3 zile;la copii,migrenele sunt de scurtă durată şi sunt însoţite de disconfort abdominal.

Cefaleea grupată

Cefaleea grupată este rară,cu simptome care includ durere de capscurte,dar extrem de severe,împreună cu grave dureri de ochi,roşeaţă,rinoree (secreţie nazală) sau nas înfundat şi căderea pleoapei.

De regulă,de această formă de durere de cap suferă mai mult bărbaţii,decât femeile;apare în acelaşi moment al zilei;printre cauzele apariţiei se numără:anumite medicamente,fumatul,alcoolul şi unele alimente (de exemplu ciocolata).

Cefaleea acută

Apare,de regulă,la copii şi se caracterizează prin apariţia unor dureri bruşte,care dispar destul de repede. O posibilă cauză a apariţiei acestui tip de cefalee este infecţia respiratorie. Consultul medicului este vital!

Când sunt durerile de cap periculoase

Durerile de cap care apar dintr-o dată şi care sunt însoţite de febră,confuzie,pierderea cunoştinţei,dureri de ochii sau de urechi pot indica un accident vascular cerebral sau hemoragie intracerebrală. Diagnosticarea cauzei care stă la baza unor astfel de dureri de cap pot include teste de sânge,RMN şi puncţie lombară.

Cum scapi de durere

Pentru că medicamentele au efecte secundare,specialişti spun ca durerile de cap să fie înlăturate prin schimbarea stilului de viaţă (renunţi la fumat şi la consumul de alcool) şi a tehnicilor de relaxare,cum sunt masajul,acupunctura şi remediilepe bază de plante.