Efectele asupra sănătăţii ale deficienţei de vitamina D

1 69127 original jpg jpeg

Vitaminele sunt extrem de importante pentru buna funcţionare a organismului. În plus, deficienţa sau lipsa lor cauzează modificări ale stării de sănătate.

Vitamina D sau calcifenoluleste utilă în formarea corectă a dinţilor şi a oaselor,iar cu ajutorul acestei vitamine funcţionează sistemul nervos şi ajută la o mai bună funcţionare a articulaţiilor.

Importanţa vitaminei D în organism:

Vitamina D este cea care ajută la o mai bună absorbţie a calciului şi a fosforului. Este necesară pentru producerea de hormoni şi activitatea musculară şi cardiacă. În plus,este cea care ne ajută să dormim mai bine şi să avem o stare de spirit mai bună.Totodată,ajută la o absorbţie corectă aproteinelorde către intestinul subţire. De aceea,expunerea la soare ajută organismul să producă şi să absoarbă vitamina D,sub piele. Dar este important să ne amintim că nu trebuie să ne petrecem prea mult timp la soare.Putem lua vitamina D atât din alimente,cât şi din suplimente. Dar întotdeauna trebuie să fim atente să nu depăşim doza zilnică recomandată în scopul de a echilibra cantitatea. Sănătatea acestei vitamine nu constă nici în deficienţă,nici în exces.

Alimente care conţin vitamina D:

-Peşte

-Lapte

-Gălbenuş de ou

-Ton

-Sardine

-Ficat

-Cereale

Această vitamină se depozitează în corp ca rezervă. Împreună cu vitamina K,care este necesară pentru coagularea sângelui,acestea sunt cele două vitamine care pot fi produse de corp. Celelalte trebuie să provină din alimente şi suplimente recomandate de doctor. În plus,poţi lua vitamina K din legume verzi,cum sunt broccoli,conopidă,varză,dar şi peşte,carne de vită,ficat,ouă şi cereale.

Simptomele deficienţei de vitamina D:

Apariţia ulcerului sau a cariilor,înceţoşarea vederii,tulburările de somn sau articulaţiile umflate,sunt semne ale deficienţei de vitamina D.

Un exces de această vitamină poate provoca modificări digestive,cum sunt diareea,vărsături,deterioarea rinichilor,ficatului,inimii,dar şi pierderea apetitului. Printr-o dietă alimentară variată,corpul se bucură de proprietăţile fiecăruia,astfel încât să acţioneze sinergic şi să funcţioneze corect.

Este necesar să cerem părerea unui nutriţionist. Nu uita că fiecare

are nevoi diferite şi nu funcţionează la fel. Fiecare suntem diferite şi avem nevoie de o alimentaţie diferită.

Afecţiunele pe care le poate cauza deficienţa de vitamina D sunt foarte grave. Nu aştepta până este prea târziu. Începe acum prin alegerea unei diete sănătoase. Dacă ai copil mic,încurajează-l să aibă o alimentaţie sănătoasă.

Info:

Este important de ştiut că suplimentele de vitamine ar trebui să fie luate numai într-un caz real de deficienţă. Altfel pot dăuna organismului.

Credit foto:www.steptohealth.com