Efectele periculoase ale antibioticelor

simeon stalpnicul png

Ne-am obişnuit ca de fiecare dată când ne îmbolnăvim să luăm antibiotice şi să nu mai mergem la medicul de familie. Dacă la prima vedere acestea îmbunătăţesc starea ta de sănătate, pe termen lung, pot provoca boli foarte grave.

Cresc riscul de obezitate în copilărie

Potrivit unui studiu publicat în 2014 efectuat de cercetători de la Universitatea din Pennsylvania,copiii care au luat antibiotice înainte de vârsta de 2 ani au un risc crescut de a deveni obezi în copilărie.Antibioticele cu spectru larg vizeze un număr mai mare de organisme decât cele cu spectru îngust,explică oamenii de ştiinţă. Mai mult,conform unui studiu apărut în publicaţia „Jurnalul Internaţional al Obezităţii“,specialiştii spun că cei mici pot suferi de obezitateşi din cauza mamelor care au luat antibiotice în al doilea şi al treilea trimetru al sarcinii.

Pot provoca diabet de tip 1

Deoarece antibioticele ucid bacteriile benefice din intestine,sistemul imunitar poate avea de suferit. Când consumi o doză mare de antibiotice de la o vârstă fragedă,este afectat şi pancreasul,favorizând apariţia diabetului.

Pot distruge anumite bacterii,cum este Helicobacter pylori

Oamenii de ştiinţă spun că infecţia cu bacteria Helicobacter pylori are şi o parte pozitivă. După efectuarea mai multor studii pe şoareci,cercetătorii de la Universitatea Zurich şi Mainz au descoperit că infecţia instalată în primele zile din viaţă determină mai târziu rezistenţa la alergenii care duc la declanşarea astmului.

Nu mai tratează infecţiile

Specialiştii spun că dezavantajul cel mai mare pe care îl are consumul regulat de antibioticeeste că poate creşte riscul apariţiei bacteriilor care sunt rezistente la antibiotice. Preocuparea cea mai serioasă cu rezistenţa la antibiotice este faptul că unele bacterii au devenit rezistente la aproape toate antibioticele disponibile. Aceste bacterii sunt capabile să provoace boli grave.