Hepatita A, boala mâinilor murdare

1 58967 original jpg jpeg

Este cea mai uşoară formă de hepatită, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să o ignori! Află care sunt mijloacele de contaminare, care sunt simptomele şi cum poate fi tratată!

De unde o poţi lua

Virusul hepatitei A se găseşte în apă sau în mâncare,însă te poţi molipsi şi prin contact sexual. De asemenea,te poţi contamina şi sânge,de exemplu dacă în cabinetele stomatologice instrumentele medicale nu sunt bine sterilizate.

Citeşte şi:

Hepatita C,cum depistezi,cum tratezi

Lupusul,boala cu o mie de feţe

Simptome specifice

De obicei această afecţiune este lipsită de simptome,mai ales dacă ea apare la copii. Însă,când acestea apar,includ:

  • Oboseală
  • Lipsa poftei de mâncare
  • Febră
  • Greaţă
  • Urină mai închisă la culoare
  • O palorea gălbuie a pielii şi a ochilor

Cum o poţi preveni

Hepatita A durează în general între 2-şi 8 săptămâni,însă la unele persoane perioada de convalescenţă se poate întinde şi pe 6 luni. Pentru a reduce riscul de contaminare este bine să te speli pe mâini după ce ai folosit toaleta şi înainte să mănânci. Ai grijă din ce locuri cumperi preparatele din peşte şi bea apă doar din surse sigure. Nu există medicamete care să vindece acest tip de hepatită,doctorul recomandând odihnă suficientă,consumarea de lichide şi evitarea băuturilor alcoolice,precum şi un regim format din mese sănătoase. Din păcate,la unele persoane,boala poate provoca complicaţii,precum funcţionarea deficitară a ficatului. Mai mult,persoanele care au probleme cu ficatul se pot îmbolnăvi mult mai uşor de hepatita A.