Mâncărimile sânilor te îngrijorează? Vezi ce ar putea ascunde această neplăcere!

1 shutterstock 719513128 jpg jpeg

Totul e bine atâta timp cât mâncărimile pielii din zona sânilor apar rareori, însă atunci când devin supărătoare începi să-ţi pui întrebări. Nu întotdeauna trec cu creme alese la întâmplare, fără a cere sfatul unui medic, aşa că îţi dăm câteva piste pe care poţi merge pentru a afla cauza împreună cu un dermatolog.

Ai pielea uscată

Una dintre cele mai simple cauze ale unor mâncărimi deranjante din zona sânilor este uscăciunea pielii. Aceasta poate fi naturală, ceva cu care te-ai confruntat mereu, sau e posibil să o fi declanşat recent prin folosirea unor produse de îngrijire corporală nepotrivite. Secretul este să-ţi păstrezi pielea cât mai hidratată. Ai grijă ca zona de sub sâni să fie urcată, mai ales în sezonul cald!

Poate fi o eczemă

Eczemele se pot ivi pe pielea din jurul sânilor. Sunt cauzate de incapacitatea pielii de a-şi păstra hidratarea şi bacteriile bune care combat factorii iritanţi. Este o problemă a pielii copiilor de obicei, dar şi adulţii se pot confrunta cu eczema din cauza unor materiale textile care irită pielea sau a stresului. O eczema poate fi provocată şi de detergenţii cu care îţi speli hainele, de soare, de căldura excesivă.

E ceva obişnuit în timpul sarcinii

Problema mâncărimilor din aria sânilor n­-ar trebui să te mire dacă te afli la pubertate sau dacă eşti însărcinată. În oricare dintre aceste ipostaze ai fi, află că pielea sânilor se întinde ceea ce provoacă mâncărimi. Foloseşte creme hidratante şi un antiperspirant bun, pentru că transpiraţia agravează senzaţia neplăcută de mâncărime.

Hipotiroidia se manifestă adesea prin mâncărimi ale pielii

O glandă tiroidă hipoactivă dă o serie de simptome la care nu te-ai gândi că indică o afecţiune serioasă. Printre ele se numără şi uscăciunea pielii însoţită de mâncărimi. N-ar fi rău să discuţi cu medical de familie despre analizele care se impun pentru depistarea unor eventuale tulburări de la nivelul tiroidei, cum ar fi hipotiroidia.

Unele medicamente afectează pielea

Niciun medicament nu e lipsit de efecte secundare, iar printre acestea se găsesc şi mâncărimile sânilor. Antidepresivele, analgezicele, pilulele care menţin tensiunea arterială la un nivel normal şi cele care conţin un plus de estrogen – toate pot să-ţi dea mâncărimi ale pielii sânilor. Verifică lista de efecte secundare ale medicamentelor pe care le iei şi sfătuieşte-te cu medical curant dacă este cazul să le înlocuiţi mai prietenoase cu pielea ta.