Semne care anunţă cancerul ovarian

1 74319 original jpg jpeg

Cancerul ovarian este una dintre cele mai grave afecţiuni de care suferă femeile din întreaga lume. Cu cât acesta este descoperit mai repede, cu atât cresc şansele de vindecare.

Aproximativ 250.000 de femei de pe mapamond se îmbolnăvesc de cancer în fiecare an. Doar 50% dintre femeile diagnosticate cu cancer ovarian supravieţuiesc cinci ani de la diagnosticul iniţial. Riscul de a dezvolta boala creşte odată cu înaintarea în vârstă.Simptome şi semneDe obicei,nu există semne timpurii ale bolii. Cancerul ovarian a fost numit de specialişti „ucigaşul tăcut“,întrucât femeile,fie nu sunt conştiente că s-au îmbolnăvit,fie nu au simptome care să diagnosticheze cu exactitate afecţiunea,până când boala este într-un stadiu avansat.Specialiştii au identificat,în schimb,numeroase semne,care pot anunţa un eventual cancer ovarian. Printre acestea se numără:-indigestia,constipaţia sau senzaţia de saţietate după o masă uşoară,balonarea şi disconfort abdominal;-presiune pelvină sau urinări frecvente;-greaţă sau vărsături;-dureri abdominale;-pierderea poftei de mâncare;-oboseală;-scădere în greutate inexplicabilă sau creştere în greutate;-durere în timpul actului sexual;-sângerări vaginale la femeile care sunt în post-menopauză.

Citeşte şi:

Descoperă leguma care luptă împotriva cancerului!

Cei mai puternici inamici ai cancerului ovarian

Cauzele reale ale apariţiei cancerului ovarian rămân necunoscute,dar sunt câţiva factori care măresc riscurile dezvoltării bolii. Sunt câteva grupuri de femei care au mari şanse de a se îmbolnăvi. Printre acestea se numără:

-femeile care nu au fost niciodată însărcinate sau care nu au avut copii;

-femeile albe,în special cele din Europa de Nord;

-femeile care au peste 50 de ani. Jumătate dintre cazurile diagnosticate sunt femei de peste 65 de ani.

-femeile care au un istoric familial de cancer mamar,ovarian,endometrial (uter),de prostată sau de colon;

-cele care au avut cancer la sân;

-femeile cu mutaţie genetică BRCA1 sau BRCA2. (Nu toate femeile cu aceste mutaţii pot dezvolta cancer ovarian).

Până în prezent,nu există teste care să arate dacă o femeie are un cancer ovarian în stadiu incipient. Unele proceduri de diagnosticare includ o examinare aprofundată a zonei pelviane cu ajutorul ecografiei.