Simple acţiuni de prim ajutor cu efecte miraculoase

1 68060 original jpg jpeg

Accidente de tot felul se petrec şi-n propriul cămin. Modul în care reacţionezi imediat după face diferenţa între o vindecare rapidă şi complicaţiile care pot necesita ajutorul unui medic.

Clăteşti cu apă rece arsurile

Acoperirea cu orice fel de ulei sau cu unt a unei arsuri pe piele trebuie evitată,pentru că acea peliculă de grăsimeva îngreuna eliberarea de căldură de la nivelul rănii. Hidratarea zonei cu apă rece e cel mai bun mod de a acţiona în această situaţie. Ţine partea vătămată sub apă rece între 10 şi 20 de minute,nici mai mult,nici mai puţin de atât,apoi n-o acoperi cu unguente,creme,loţiuni,uleiuri sau unt,ci cu o compresă sterilă.

Cere ajutor de specialitate dacă…

… apar băşici,dureri,inflamaţii şi dacă arsurile sunt pe faţă,membre,articulaţii,zona intimă.

Atenţie!

Nu îndepărta hainele lipite pe arsură,nu aplica gheaţă şi nu-i da persoanei rănite să bea apă,ci doar umezeşte-i buzele.

Eviţi apa oxigenată în caz de rănire

Cel mai bun mod de a reacţiona atunci când te tai în timpul gătitului sau când copilul îşi juleşte rău genunchiul este să speli bine locul cu apă rece,nicidecum să aplici soluţii cum ar fi apa oxigenată. Aceasta atacă bacteriile ce-i drept,dar şi ţesuturile din jurul rănii. Prin spălarea rănii cu apă rece şi săpun îndepărtezi murdăria şi dezinfectezi zona.

Laşi capul în faţă când ai sângerări nazale

Chiar dacă ţi se pare o idee bună să-ţi laşi capul pe spate când ai scurgeri de sânge din nas,cel mai bine este să-l aduci în faţă,să prinzi între două degete baza nasului timp de 5-10 minute. Procedând aşa,nu rişti ca sângele să ajungă în stomac şi să-ţi provoace vărsături. În plus,s-ar putea să crezi ca sângerarea s-a oprit,când de fapt nu este aşa.

…sângerezi chiar şi după 15 minute.

Îndepărtezi corpurile străine din ochi cu ser fiziologic

Gestul instinctual pe care-l faci când simţi c-a intrat ceva în ochi este să duci mâna acolo. Aşa vei reuşi doar să zgârii suprafaţa oculară şi chiar s-o expui la bacteriile aflate pe mâini,dacă n-ai apucat să le speli înainte. Cel mai bine ar fi să-ţi clăteşti ochii cu apă sau cu ser fiziologic,o soluţie salină excelentă şi pentru curăţarea ochilor şi nasului bebeluşilor.