Simptomele deficienţei de vitamina B12

1 73843 original jpg jpeg

Se crede că cele mai importante vitamine din organism sunt C şi D. Dar la fel de importantă este şi vitamina B12, care, atunci când lipseşte provoacă mai multe probleme de sănătate. Ce facem când lipsesc toate trei?

Vitamina B12,cunoscută popular sub numele de cobalamină,este extrem de importantă atunci când vine vorba de sistemul nervosşi funcţionarea acestuia. De asemenea,aceasta joacă un rol important în formarea celulelor roşii din sânge.

Sursele principale de vitamina B12 includ peşte,carne,produse din soia,cereale,produse lactate scăzute în grăsimi,nuci şi legume de culoare verde închis. Lipsa vitaminei B12 poate duce la apariţia problemelor de sănătate.

Principalele simptome ale carenţei de vitamina B12 sunt:Slăbiciune

Dacă te simţi slăbită şi obosită tot mai des,atunci ar trebui să mergi la un control medical să vezi dacă eşti în regulă cu vitaminele şi mineralele în organism. S-ar putea ca organismul să se confrunte cu o carenţă de vitamina B12.

Probleme cu sistemul nervos

Atunci când organismul nu dispune de vitamina B12 duce la epuizarea mielinei,fiind cea care protejează nervii. Acest lucru duce la leziuni ale nervilor şi cauzează probleme precum amorţeală sau furnicături la nivelul mâinilor şi picioarelor,dar afectează,de asemenea,şi mobilitatea.

Citeşte şi:Ce impact au alimentele asupra creierului

Palpitaţii cardiace

Atunci când în organism există un deficit de vitamina B12 este afectat fluxul de oxigen care trebuie să ajungă la ţesuturi. Acest lucru poate duce la o creştere a palpitaţiilor cardiace.

 Vedere neclară  

Lipsa de vitamina B12 poate deteriora nervul optic şi vasul de sânge din jurul retinei. În acest caz poţi să te confrunţi cu vedere neclară şi provoacă,de asemenea,pierderea vederii.

Pierderea memoriei

Când lipseşte vitamina B12 din organism,scade producţia de serotonină din creier,lucru care cauzează probleme neurologice şi pierderi de memorie.

Respiraţie îngreunată

În cazul în care organismul nu dispune de vitamina B12,este afectat fluxul de oxigen care trebuie să ajungă la ţesuturi. Atunci te poţi confrunta cu dificultăţi de respiraţie.

Citeşte şi:Cauzele infecţiilor din jurul sânilor

Constipaţie

Carenţa de vitamina B12 din organism îngreunează şi absorbţia celorlalte substanţe nutritive,şi apar problemele digestive şi constipaţia.

Credit foto:boldsky.com