Studiu: ciocolata neagră previne bolile cardiovasculare

1 76650 original jpg jpeg

Potrivit unui studiu recent, ciocolata neagră este dulcele care nu trebuie să lipsească din alimentaţia zilnică. Motivul? Ciocolata neagră îmbunătăţită cu ulei de măsline extravirgin scade nivelul colesterolului rău, reducând în acelaşi timp valorile ridicate ale tensiunii arteriale. Ambii sunt factori de risc major pentru bolile cardiovasculare, spun cercetătorii.

Conform studiului, consumul zilnic de ciocolată neagră cu ulei de măsline creşte nivelul celulelor progenitoare endoteliale (CPE), care sunt importante pentru protejarea şi buna funcţionare a vaselor sangvine.

Ce spune studiul

Studiul, care a fost prezentat la Societatea Europeană de Cardiologie din Barcelona, a avut ca voluntari 26 de persoane (14 bărbaţi, 12 femei) cu cel puţin trei factori de risc cardiovascular. Oamenii de ştiinţă le-au dat să mănânce zilnic 40 de grame de ciocolată neagră timp de 28 de zile. Aceştia au urmărit modificările care au loc în organism şi, implicit, asupra sănătăţii inimii.

În plus, 14 zile la rând voluntarii au mâncat ciocolata neagră care conţinea 10% ulei de măsline extravirgin şi 2,5% măr roşu. Conţinutul mare de polifenoli şi antioxidanţi, cunoscuţi pentru faptul că reduc riscul de ateroscleroză şi alte boli cardiovasculare, se pare că au efecte pozitive.

De asemenea, progresia aterosclerozei a fost evaluată prin modificări metabolice (nivelurile de carnitină şi hipurată), nivelul lipidic, tensiunea arterială şi nivelurile celulelor progenitoare endoteliale circulante (CPE).

Rezultatele studiului

După 28 de zile, cercetătorii au descoperit că ciocolata neagră îmbunătăţită cu ulei de măsline şi cu mere roşii scade riscul de  dezvoltare de boli cardiovasculare.

„Am constatat că porţiile zilnice mici de ciocolată neagră cu polifenoli naturali adăugaţi din uleiul de măsline extravirgin reduc semnificativ riscul de boli cardiovasculare”, a declarat autorul principal au studiului Rosella Di Stefano, cardiolog la Universitatea din Pisa, Italia.

„Studiul nostru arată că uleiul de măsline extravirgin ar putea fi un bun produs alimentar şi un bun aliat în meţinerea celulelor noastre sănătoase”, au mai spus cercetătorii.

Sursă+credit foto: www.bolsky.com



Recente

portrait santa claus having christmas drink jpg
Idei practice pentru renovarea bucătăriei   spații mici, rezultate mari jpg
Rulada braziliana  Sursa foto shutterstock 192814724 jpg
Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg
Cum să faci față petelelor dificile de pe plita pe gaz jpg
Rulouri de vinete cu alune  Sursa foto shutterstock 2418362253 jpg
femeie atragatoare tinuta iarna 789305 jpg
Rulada cu gem de capsuni  Sursa foto shutterstock 2387304579 jpg
Salata de vinete  Sursa foto shutterstock 300480098 jpg
Tort festiv alune de padure  Sursa foto shutterstock 2233352429 jpg
OUTFIT 625 1544 62 132 10 size large c v 1 compressed JPG
portrait beautiful woman jpg
e120a11231976f9c92c028516f0f81167b jpg
Tocanita de cartof dulce  Sursa foto shutterstock 2370838917 jpg
Menopauza ÔÇô un subiect prea put╠ªin discutat i╠én Roma╠énia jpg
CLICKPENTRUFEMEI wojtek mich ZGj0 IjgXdo unsplash jpg
Chifle cu gem de caise, Sursa foto shutterstock 2390464819 jpg
Imagine1 (1) jpg
ochelari de soare (8) jpg
Chiftelute de peste  Sursa foto shutterstock 1512309131 jpg